Geen besmettingen meer met mazelen en rodehond in Spanje

door admin
Geen besmettingen meer met mazelen en rodehond in Spanje

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat ook dit jaar het mazelen- en rodehondvirus  in Spanje niet endemisch voorkomt. Wel zijn er tussen 1 januari en 21 juli 233 nieuwe gevallen van mazelen gemeld. Deze zijn allemaal geïmporteerd.

De infecties met mazelen uit het buitenland of de besmettingen die hierdoor ontstonden in Spanje zelf, konden steeds gemakkelijk worden teruggedrongen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft Spanje van de WHO een certificaat ontvangen waarin staat dat de twee kinderziektes zijn uitgeroeid in het land. Voor rodehond is dit het geval sinds 2015 en mazelen is sinds 2016 geëlimineerd. De verklaring van eliminatie van een ziekte kan enkel worden toegekend als het land voldoet aan een toezichtsysteem van hoge kwaliteit en als er gedurende de laatste drie jaar bewijs is dat er geen endemische overdracht van de ziekte was.  

De minister van Volksgezondheid, María Luisa Carcedo, is blij met dit resultaat dat een gevolg is van de hoge vaccinatiegraad. In Spanje wordt gebruik gemaakt van een vaccinatiekalender waarop per leeftijd alle aanbevolen of verplichte inentingen staan. De kalender wordt aan de hele bevolking gegeven.

Besmettelijke kinderziektes

Mazelen en rodehond zijn zeer besmettelijke kinderziektes die, vooral bij jongvolwassenen, zware complicaties kunnen veroorzaken en zelfs tot sterfte van de patiënt kunnen leiden. Rodehond is daarbij gevaarlijk voor zwangere vrouwen aangezien het virus kan leiden tot geboorteafwijkingen bij de foetus.

De laatste rodehonduitbraak werd midden december 2018 in een slachthuis in Zaragoza (Spaanse regio Aragon) vastgesteld, met een slachtofferaantal van 15 mensen. De uitbraak was voorbij in maart dit jaar. De laatste mazelenuitbraak vond plaats in de provincie Huesca in juli 2018. Sindsdien worden alleen geïsoleerde gevallen gemeld door de volksgezondheid. Deze zijn het gevolg van personen die uit het buitenland komen.

Dit vind je misschien ook leuk