Spanje geeft internationaal gezondheidsalarm uit wegens listeria-uitbraak

door admin
Spanje geeft internationaal gezondheidsalarm uit wegens listeria-uitbraak

De listeriose-uitbraak is veroorzaakt door vlees van het Sevillaanse bedrijf Magrudis S.L. Dit werd op de markt gebracht onder het merk La Mechá en verkocht aan groothandels, supermarkten en horecabedrijven. De internationale gezondheidsautoriteiten zijn op de hoogte gebracht vanwege ‘de mogelijkheid dat er ook ziektegevallen door listeriose worden vastgesteld in andere landen’, mogelijk bij toeristen die tijdens hun verblijf in Spanje het vlees hebben gegeten en pas na thuiskomst ziek worden. Tot nu is er nog geen geval in het buitenland bekend. 

Dat het gezondheidsalarm ook naar internationaal niveau is uitgebreid komt doordat het aantal zieken als gevolg van het besmette vlees opnieuw is toegenomen. In Andalusië ging het woensdag al om 132 patiënten (18 meer dan dinsdag) en hierbij moeten worden opgeteld vier patiënten in Extremadura en drie in elk van de volgende regio’s Catalonië, Asturië en Aragón. Het totaal aantal zieken in Spanje is nu 145. Daarbij komen de 529 gevallen die door de Junta de Andalucía als ‘verdacht’ worden aangemerkt. Hier gaat het om personen met de symptomen van listeriose maar waarbij de definitieve diagnose nog niet kan worden gesteld omdat de analyse nog niet is afgerond. 

De crisis is van zo een omvang dat de Andalusische president Juan Manuel Moreno er zijn vakantie voor heeft afgebroken om in Sevilla de zaken van dichtbij in de gaten te kunnen houden. 

In Andalusië liggen nog 53 personen in het ziekenhuis. Hieronder zijn 23 zwangere vrouwen, drie van hen liggen op de Intensive Care. Tot nu toe is het enige dodelijke slachtoffer de negentigjarige vrouw die in de nacht van zondag op maandag in een ziekenhuis in Sevilla overleed aan de gevolgen van de besmetting.

De Junta gaf afgelopen woensdag het bevel alle producten van het bedrijf Magrudis uit de schappen te halen. Anders dan de gemeente Sevilla die op 14 augustus opdracht gaf ‘uit voorzorg’ de gehele productie van het bedrijf Magrudis stil te leggen. De Junta op zijn beurt haalde toen slechts de twee partijen met ‘carne mechada’ terug van de markt en liet de productie van andere vleesproducten gewoon doorgaan. 

Experts tonen zich verrast over de manier waarop de autoriteiten met de listeriose-uitbraak zijn omgegaan. ‘Met de bewijzen van listeriose die er waren, was het zeer aanbevelenswaardig geweest om direct alle vleesproducten van Magrudis van de markt te halen’, zegt een van hem. Hierbij komt nog de vertraging van vijf dagen die optrad alvorens de Junta besloot de partijen met ‘carne mechada’ van de markt te halen. Terwijl op 9 augustus al duidelijk was dat een partij vlees besmet was met listeriose, werd pas op 14 augustus besloten al het vlees van de markt te halen. 

Elias Bendodo, afgevaardigde van de Junta wijst voor verantwoordelijkheid van deze vertraging naar de gemeente Sevilla omdat er bij het laboratorium waar de monsters werden geanalyseerd kennelijk een fout is gemaakt. Hierdoor ontstond de vertraging. De gemeente ontkend dit en beweert dat de Junta de monsters met verkeerde etiketten heeft teruggezonden, waardoor er onterecht geen alarm werd geslagen. 

De demissionair minister van Volksgezondheid, María Luisa Carcedo, gaf te kennen dat er ergens een fout is opgetreden in de procedure waardoor er nu sprake is van de grootste listeriose-uitbraak sinds deze worden geregistreerd in de geschiedenis van Spanje. ‘Mensen kunnen nog ziek worden tot er minstens twintig dagen voorbij zijn vanaf het moment dat al het besmette vlees van de markt is gehaald’, zegt een aan de Junta verbonden epidemoloog, die daarom verwacht dat het aantal zieken de komende dagen nog toe zal nemen. In de afgelopen 48 uur kwamen er dagelijks 40 nieuwe gevallen bij. Op woensdag ging het om 18 nieuwe patiënten. De komende dagen zal blijken of de uitbraak gestabiliseerd is. 

Dit vind je misschien ook leuk