Listeriose-uitbraak in Spanje eist derde slachtoffer

door admin
Listeriose-uitbraak in Spanje eist derde slachtoffer

De vrouw was al ziek en behoorde zodoende tot de risico-groepen. Listeriose hoeft niet levensbedreigend te zijn, maar geeft wel risico’s voor mensen die door een andere (chronische) ziejte al een zwakkere weerstand hebben, baby’s en zwangere vrouwen. Het eerste slachtoffer van de listeriose-uitbraak was een 90-jarige vrouw die 15 augustus werd opgenomen in hetzelfde ziekenhuis in Sevilla nadat ze ‘carne mechada’ van het merk La Mechá had gegeten. Vijf dagen later overleed ze. Vorige week vrijdag overleed een 72-jarige man die alvleesklierkanker had. 

De Andalusische president Juanma Moreno schreef op Twitter: ‘Een stevige omhelzing voor de familie en vrienden van de vrouw die vandaag in Sevilla is overleden als gevolg van de listeria-uitbraak. We blijven ons uiterste best doen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze uitbraak’. 

Ondanks dit sterfgeval is het aantal mensen met listeriose of verdachte gevallen die zijn opgenomen in Andalusische ziekenhuizen met 20 procent verminderd in de afgelopen 24 uur. Nu liggen er nog 86 in het ziekenhuis. Hieronder zijn 31 zwangere vrouwen. Dat zijn er 3 minder dan een dag eerder. Zij worden behandeld met antibiotica. 

Wat is listeriose?

Listeriose is een infectie veroorzaakt door de Listeria monocytogenes-bacterie. Bij 5 procent van de mensen en dieren is listeria aanwezig in de gewone darmflora (microben die normaal bij iedereen in de darm aanwezig zijn), zonder dat deze leiden tot ziekte. De bacterie overleeft en groeit bij koelkasttemperatuur (opletten dus met producten die over datum zijn). Bevriezing doodt de bacterie niet. Er is zeer zelden overdracht van persoon tot persoon. Het is dus geen besmettelijke aandoening. 

Wat zijn de symptomen van een besmetting?

De incubatietijd ligt tussen 1 tot 91 dagen. Bij personen met een normale weerstand leidt de infectie tot weinig of geen klachten. Kwetsbare personen zijn zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met chronische ziekten of immuunziekten. Als er klachten zijn, gaat het vaak om plotselingen hoge koorts en grieperige symptomen zoals spierpijn, hoofdpijn, zich gammel voelen en braken en diarree. Zwangere vrouwen hebben tot 20 keer meer kans om besmet te raken dan andere volwassenen. De infectie kan bovendien aanleiding geven tot vroeggeboorte of miskraam.

Dit vind je misschien ook leuk