Spaanse kinderen moeten meer bewegen

door admin
Spaanse kinderen moeten meer bewegen

De AEP, de Spaanse Vereniging van Kinderartsen heeft bij aanvang van het kersverse schooljaar een advies uitgegeven: Ga lopend naar school. Daar zit wat in, want volgens de experts “voldoet een kilometer naar school lopen en weer terug naar huis aan twee derde deel van de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging per dag voor kinderen”. Daarbij heeft de AEP vijf redenen geformuleerd waarom lopend naar school gaan het welzijn en de kwaliteit van leven van kinderen verbetert.

“Lopen is een eenvoudige en nuttige activiteit die talloze psychische en lichamelijke gezondheidsvoordelen voor de allerkleinsten biedt”, aldus de AEP, een vereniging waarbij 14 duizend kinderartsen zijn aangesloten. Het is een uitstekende gelegenheid voor het versterken van sociale contacten en het is bovendien goed voor het milieu. Volgens de experts neemt met 20 minuten lopen per dag de sterkte van de wervelkolom met 11% toe, neemt de flexibiliteit met 8% toe, het evenwicht met 69% en verbetert de capaciteit van hart en vaten met 13%.

Als kinderen te voet naar school gaan, zou dat verandering kunnen brengen in het dramatisch hoge aantal Spaanse kinderen dat lijdt aan obesitas. Het wetenschappelijke tijdschrift JAMA publiceerde afgelopen augustus alarmerende cijfers: in Spanje lijdt één op de drie kinderen aan overgewicht of obesitas. Dat gegeven kwam uit een onderzoek dat gedaan is onder 477.620 kinderen tussen de 2 en 13 jaar uit 28 verschillende Europese landen.  

Ook stimuleert de AEP  kinderen om gebruik te maken van niet gemotoriseerde vervoersmiddelen zoals de fiets of de step om naar school te gaan. En als het echt niet anders kan, om dan gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook dat is een actievere manier van zich verplaatsen dan met de auto gebracht en gehaald worden.

De vijf redenen van de AEP om lopend naar school te gaan op een rij:

Het is goed voor hart en vaten: een verhoging van de spierspanning en het draagt bij aan een evenwichtig looppatroon voor de allerkleinsten. Lopen wordt in verband gebracht met een betere conditie van hart en longen.

Het voorkomt obesitas: hoe harder het hart moet werken, hoe lager het gewicht.

Het is goed voor een positief zelfbeeld: lopen verbetert cognitieve functies en vermindert de kans op angst en depressie. Bovendien is het gunstig voor de ontwikkeling van de hersenen.

Het stimuleert de familieband en sociale contacten: het verbetert de relatie tussen ouders en  kind, het stimuleert het aangaan van nieuwe vriendschappen en het gevoel deel uit te maken van een groep.

Het is beter voor het milieu: door de auto te laten staan is de CO2 uitstoot lager en dat is ook beter voor de gezondheid van kinderen: zij zijn de kwetsbaarste groep voor de schadelijke gevolgen van luchtverontreiniging.

Dit vind je misschien ook leuk