Bijna driekwart van de Spanjaarden voelt zich moe of uitgeput

door admin
Bijna driekwart van de Spanjaarden voelt zich moe of uitgeput

Dit blijkt uit de vermoeidheidsbarometer die werd samengesteld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Alpha Research. De aanleiding voor het onderzoek werd gevormd door de première van de documentaire ‘Kómoda, la vida sin energía’ (Kóm

De vermoeidheidsbarometer van de Spanjaarden werd bepaald door het onafhankelijk onderzoeksbureau Alpha Research, naar aanleiding van de première van de documentaire ‘Kómoda, la vida sin energía’* (Kómoda, leven zonder energie).

De hoofdoorzaken van deze vermoeidheid zijn een slechte nachtrust (51,9%), het werk (47,1%) en het gebrek aan beweging (38,5%). Enkel 29,3 procent van de Spanjaarden geeft aan dat hun moeheid niet te erg is.

Van de vrouwen verklaart 57,5 procent dat hun lage energieniveau voornamelijk te wijten is aan een slechte nachtrust. Bij de mannen is dit 46 procent.

De symptomen die deze vermoeidheid met zich meebrengt, is voor 53,5 procent van de respondenten slaperigheid, voor 34,7 procent een gevoel van verdriet of moedeloosheid, 33,9 procent geeft aan sneller boos te zijn en 27,6 procent zegt geprikkelder te zijn dan normaal.

Boosdoeners: Werk en technologie

Het werk blijft één van de hoofdoorzaken van (over)vermoeidheid. Volgens 76,1 procent van de ondervraagden is het een te hoge werkdruk die voor uitputting zorgt. 48,3 procent bevestigt dat de werktijden hun vermoeidheid veroorzaken.

Daarbij is 81,8 procent van de ondervraagden het eens of helemaal eens met dat het continue gebruik van nieuwe technologieën bijdraagt aan het gevoel van afmatting aan het eind van de dag.

Hoewel experts wijzen op het belang van beweging en fysieke activiteit ter preventie van oververmoeidheid, zegt enkel 54,1 procent van de geïnterviewden te sporten. Hiervan gaat 38,5 procent naar de fitness, 21,9 procent zegt te wandelen, 14 procent beoefent meditatie en 11,6 procent doet yogaoefeningen.

Documentaire

In de documentaire Kómoda, la vida sin energía onderzoeken de makers waarom zo’n groot deel van de Spanjaarden zich futloos voelt. Zewillendaarbij de basis leggen voor mogelijke oplossingen op gebieden zoals werk, vrije tijd, eten of seks. Zie ook de trailer (in het Spaans) op deze pagina.

Dit vind je misschien ook leuk