Overheid gaat behandeling voor stoppen met roken financieren

door admin
Overheid gaat behandeling voor stoppen met roken financieren

Het recept voor het medicijn zal volgens berekening van het ministerie van Volksgezondheid in eerste instantie aan ongeveer 70 duizend mensen worden voorgeschreven door de eerstelijnsgezondheidscentra. Dat heeft de minister van Volksgezondheid María Luisa Carcedo laten weten. Momenteel is de minister in New York aanwezig bij diverse VN-topconferenties over wereldgezondheidszaken.

Nicotineontwenning

Met dit plan pakt de minister een probleem aan dat jaarlijks voor 50 duizend doden zorgt in Spanje. Het gaat om het middel varenicline dat voor ontwenning van een rookverslaving zorgt. In de ministerraad van vandaag zal over de vergoeding van het medicijn gesproken worden. Dat betekent de laatste stap die genomen wordt voordat het medicijn wordt opgenomen in het protocol van de behandeling van mensen met een tabaksverslaving in de eerstelijnsgezondheidscentra.

Het Spaanse Nationale Comité voor Preventie van Tabaksverslaving, bestaande uit 40 wetenschappelijke en medische organisaties, waarschuwt al decennialang dat een behandeling voor nicotineverslaafden opgenomen moet worden in de portefeuille van de eerstelijnszorg. Een adequate behandeling kan de kans op succesvol stoppen met roken met een factor 10 vergroten vergeleken met een poging tot stoppen met roken zonder professionele hulp.

E-sigaret: risico’s van het nieuwe roken

Minister Carcedo spreekt niet alleen haar zorg uit over tabaksverslaving, maar wijst ook op de gezondheidsrisico’s van de e-sigaret. In Amerika spreken de autoriteiten over een ‘epidemie’ van e-sigarettenconsumptie, die ernstige longaandoeningen en zelfs dodelijke slachtoffers veroorzaakt onder jonge mensen. 

Carcedo verwerpt producten zoals de rookvrije sigaretten die door multinationals als Philip Morris op de markt worden gezet. “Deze rookvrije sigaretten worden verkocht als middel om van het roken af te komen, terwijl er voor de bestrijding van rookverslaving wetenschappelijk bewezen effectieve behandelingen bestaan die we nu in onze gezondheidszorg willen introduceren… We willen onze burgers een goede behandeling bieden, daar streven we naar, dat is onze verantwoordelijkheid. We willen schone lucht inademen die vrij is van giftige substanties of nieuwe substanties waarover nog veel onzekerheid en twijfel bestaat wat betreft de gevolgen voor de volksgezondheid”, aldus de minister.

Wijziging van tabakswet

Verder laat zij nog weten dat haar ministerie werkt aan een voorstel voor een wijziging van de tabakswet waarin ook de regulering van nieuwe producten zoals de e-sigaret, de plaatsen waar gerookt mag worden en reclamevoering worden vastgelegd. “De inhoud en reikwijdte van de tabakswet moet worden uitgebreid om tegemoet te komen aan de nieuwe werkelijkheid”, zegt Carcedo.

Dit vind je misschien ook leuk