Spanje op mondiaal niveau voorloper in ontwikkeling celtherapie

door admin
Spanje op mondiaal niveau voorloper in ontwikkeling celtherapie

Het medicijn is na 17 jaar onderzoek ontwikkeld en wordt geproduceerd door het Spaanse biofarmaceutische bedrijf Takeda Ibera. Deze ontwikkeling betekent een grote stap voor de Spaanse wetenschap en voor de grote groep patiënten over de hele wereld die baat zullen hebben bij dit medicijn dat gemaakt is van stamcellen uit vetweefsel.  

Ziekte van Crohn

Het medicijn, darvadstrocel, wordt ingezet voor de behandeling van anale fistels, een van meest voorkomende complicaties bij volwassen mensen met de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Tussen de 25% en 40% van de patiënten met de ziekte van Crohn lijdt aan deze complicatie die in sterke mate het persoonlijke, sociale en arbeidsleven negatief beïnvloedt. Tot nu toe is er in Spanje slechts een beperkte medicamenteuze behandeling voor deze aandoening mogelijk waardoor een operatieve ingreep veelal noodzakelijk is, wat weer gepaard gaat met een verhoogd sterftecijfer en een verhoogd risico op het levenslang dragen van een stoma. Het nieuw ontwikkelde medicijn betekent een doorbraak voor patiënten die resistent waren voor de huidige medicamenteuze behandeling van fistels.

Stamcellen uit vetweefsel verkregen door liposuctie

Het medicijn is gemaakt met stamcellen uit vetweefsel dat om esthetische redenen is weggehaald bij gezonde mensen die daar zelf voor kozen. Stamcellen hebben de eigenschap dat ze zich kunnen aanpassen en veranderen in elke soort lichaamscel. Met een operatieve ingreep worden de stamcellen aangebracht en deze zorgen vervolgens voor herstel van de immuniteit waardoor de fistel, die ontstaan is als gevolg van een ontstekingsproces, geneest. De stamcellen vervullen hier een ontstekingsremmende functie. Als dit medicijn voldoende werkzaam blijkt te zijn, zal het ook voor andere ziekten ingezet kunnen worden.

Het medicijn werd al toegepast in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Finland en Nederland en is nu ook in Spanje goedgekeurd voor gebruik in de behandeling van de ziekte van Crohn. De ontwikkeling ervan betekent een groot succes voor de Spaanse farmaceutische wetenschap die op mondiaal niveau een vooraanstaande positie inneemt in de ontwikkeling van celtherapie.

Dit vind je misschien ook leuk