Mysterie in Andalusië: 1,8 miljoen verdwenen griepvaccins

door admin
Mysterie in Andalusië: 1,8 miljoen verdwenen griepvaccins

De partijen Partido Popular en Ciudadanos brachten dit mogelijke schandaal aan het licht precies op het moment dat het Andalusische zorgpersoneel staakte en de vakbonden zich sterk maakten om de huidige regioregering eraan te herinneren dat zij haar beloften voor de zorg niet nagekomen was. Toenemende wachtlijsten, onvervulde vacatures en onvoldoende specialisten in regionale ziekenhuizen waren hiervoor de redenen.

Uit officiële registers van de gezondheidszorg in Andalusië blijkt dat er tussen 2009 en 2019 1,8 miljoen doses aan griepvaccins zijn verdwenen. Het Ministerie van Gezondheid in Andalusië koopt jaarlijks vaccins aan maar deze vaccins hebben volgens de registers nooit hun doel gediend. Waar de vaccins dan wel zijn gebleven is tot op heden een raadsel.

Vaccins bestemd voor niet-geregistreerde mensen

Voor de voormalig voorzitter van de Andalusische regioregering, Susana Díaz, kloppen de aantallen wel. “Vaccins worden gegeven aan de bekende risicogroepen, ouderen, zieken, zwangeren, etc. Deze mensen staan allemaal geregistreerd en worden aangeschreven bij bijvoorbeeld griepprikken. Daarnaast is er een andere doelgroep die niet officieel geregistreerd staat, de zogenaamde Diraya. Hieronder vallen mensen uit risicogroepen die leven in gevangenissen, mensen werkzaam in het leger, bij veiligheidsdiensten, bij de brandweer, in bejaardenhuizen, van sociale collectieven en NGO’s. Zij komen desondanks wel in aanmerking voor inentingen. Dit maakt dat het lijkt alsof er bijna twee miljoen vaccins niet zijn toegediend” aldus Díaz.

Spelen met cijfers een ‘politieke beslissing’

Hoewel de uitleg van Díaz plausibel lijkt, kwam de huidige president van de regering van Andalusië, Juan Manuel Moreno, vorige week tijdens een controlesessie van de regioregering naar buiten met een e-mail waarin stond dat er vanuit de voormalige regioregering opdracht zou zijn gegeven om de vaccinatiecijfers aan te dikken. Dit zou een ‘politieke beslissing’ geweest zijn en te maken hebben gehad met een correctie voor de doses die via andere wegen dan de Andalusische gezondheidsdienst SAS werden toegediend. Anders zouden de cijfers geen correct beeld geven van de vaccinatiestatistieken in Andalusië. 

Mogelijk fraude door verkoop vaccins?

Voorlopig geven de PP en Ciudadanos aan dat er ondanks het onderzoek dat sinds maar loopt nog geen rechtszaak is gestart. Er wordt nog niet gesproken over het wegsluizen van overheidsgeld terwijl er wel steeds meer pijlen in die richting wijzen. De woordvoeder van de Andalusische regering, Elías Bendodo, liet weten dat de kosten van de verdwenen vaccins op zo’n 6 miljoen euro worden geschat. Daarbij benadrukte hij dat dit aantal vaccins voor 27 miljoen euro op de vrije markt verkocht zou kunnen worden. Op de vraag of er sprake is van fraude door deze vaccins te verkopen, gaf Bendodo geen antwoord. 

Dit vind je misschien ook leuk