Spanje subsidieert medicijn om van rookverslaving af te komen

door admin
Spanje subsidieert medicijn om van rookverslaving af te komen

Januari is altijd de maand van de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Veel mensen besluiten dan te stoppen met roken. In 2020 kan hun poging vergemakkelijkt worden door hulp van de overheid. Het medicijn Champix, dat eenmaal per jaar gesubsidieerd gaat worden, bevatvarenicline, reduceert het verlangen om te roken en verlicht ontwenningssymptomen.

De normale prijs van Champix kost zonder vergoeding minimaal 125 euro, afhankelijk van de behandeling. Het medicijn wordt op de markt gebracht door Pfizer, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. 

Wie komt in aanmerking?

Mensen die meer dan 10 sigaretten per dag roken en een 8 scoren op de afhankelijkheidstest Fagerström, die het niveau van de nicotineverslaving meet, komen in aanmerking voor een subsidie. De behandeling bestaat niet alleen uit het nemen van pillen, maar wordt aangevuld door een ondersteuningsprogramma (individueel of in groep), uitgevoerd door de Spaanse autonome gemeenschappen. Artsen zullen de behandeling en de voortgang ervan voorschrijven en beoordelen. De therapie heeft een maximale duur van 12 weken. Een verpakking Champix is goed voor één maand. Daarna bepaalt de arts op basis van de vooruitgang of het middel opnieuw wordt voorgeschreven. 

De behandeling

De therapie met varenicline duurt drie maanden. Resultaten uit wetenschappelijke studies laten zien dat na 4 weken behandeling het aantal mensen dat stopt met roken verdubbelt, na 8 weken vervijfvoudigt en na 12 weken zijn elf keer meer mensen ontwend. Vorig jaar werden in Spanje al 85000 mensen behandeld met het medicament, dat in Navarra al sinds 2017 gefinancierd wordt.

Dit vind je misschien ook leuk