Groenten en fruit in Nederland afkomstig uit Spanje vaak vervuild met hormoongif

door admin
Groenten en fruit in Nederland afkomstig uit Spanje vaak vervuild met hormoongif

Dit schrijft Trouw op 10 december naar aanleiding van onderzoek en analyse in opdracht van deze krant. Het gaat om restanten van bestrijdingsmiddelen die bij de teelt op de gewassen worden gespoten en die kunnen leiden tot medische problemen.

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit NVWA onderzocht ruim drieduizend monsters van fruitsoorten, groenten, kruiden, zaden, granen, aardappelen en noten op de Nederlandse markt en trof in bijna één op de vijf producten (21% van de groenten, 19% van het fruit en 28% van de kruiden) resten van pesticiden met hormoonverstorende eigenschappen aan. 

Een door deze chemische stoffen verstoorde hormoonbalans kan in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Kwetsbaar zijn vooral vrouwen en baby’s.

Trouw schrijft verder dat de verordening van de EU uit 2009 waarin is bepaald dat consumenten uit voorzorg niet blootgesteld mogen worden aan hormoonverstorende stoffen in veel gevallen niet wordt nageleefd. Vooral in producten van buiten de EU worden overschrijdingen gevonden. De meest vervuilde producten in dit verband komen volgens deze lijst uit de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia. Spanje staat hier dus op 13.

‘Aanval op gezondheid van Europese burger’

Pan Europe sprak in een dinsdag gepubliceerd rapport van ‘een aanval op de gezondheid van de Europese burger’ en verwijt de Europese Commissie het toelaten van 180 bestrijdingsmiddelen op de markt sinds 2011 zonder die vooraf te testen op risico’s voor het hormoonsysteem. 

Spanje grootste consument van pesticiden in Europa

In november publiceerde de milieugroep Ecologistas en Acción in Spanje ‘Rechtstreeks naar je hormonen, gids voor verstorend voedsel’ die zich richt op pesticiden die hormoonontregelaars zijn. In de gids wordt gesteld dat Spanje de grootste consument van pesticiden in Europa is. Gebaseerd op gegevens van het Spaanse Agentschap voor Voedselconsumptie, voedselveiligheid en voeding (AECOSAN) werd gewezen op de hoge aanwezigheid van resten van  bestrijdingsmiddelen in voedsel. ‘In 2014 werd 78.926 ton pesticiden op de markt gebracht, 24% meer dan in 2012’. 

De lijst van de tien groente- en fruitsoorten in Spanje waarop de meeste hormoonontregelende pesticiden zijn aangetroffen is als volgt:

1. Peren (49 verschillende pesticiden aangetroffen, waaronder 16 hormoontonregelende)

2. Appels (32 – 13)

3. Perziken (16 – 9)

4. Sinaasappelen (18 – 8)

5. Spinazie (16 – 7)

6. Komkommers (17 – 7)

7. Wortels (15 – 7)

8. Tomaten (20 – 6)

9. Tafeldruiven (20 – 6)

10. Mandarijnen (9 -6)

Dit vind je misschien ook leuk