Spanje ontwikkelt protocol tegen het nieuwe coronavirus

door admin
Spanje ontwikkelt protocol tegen het nieuwe coronavirus

Het coronavirus is een verzamelnaam voor allerlei ziektes, waaronder ook SARS. Er is nog geen vaccin tegen dit virus (2019-nCoV). Het Centrum voor Coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Ccaes) van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid benadrukt, in navolging van het Europese gezondheidsinstituut ECDC, dat het risico dat het virus ook in Spanje zal komen ‘op dit moment als zeer laag wordt beschouwd’.

Het virus heeft vermoedelijk zijn oorsprong op een vlees- en vismarkt in de Chineze stad Wuhan. De Chineze autoriteiten vrezen dat met de viering van het Chineze nieuwjaar op 25 januari het virus zich erg snel over China kan verspreiden. Dan reizen veel Chinezen door het land om familie te bezoeken.

Het virus is inmiddels wel opgedoken buiten China. De Amerikaanse autoriteiten bevestigden dinsdag dat een patiënt in de staat Washington besmet is met het coronavirus. 

Ondanks het lage risico in Spanje wordt wel een protocol ontwikkeld voor het geval het virus ook hier opduikt. Daarbij wordt een vraag- en antwoorddocument opgesteld voor communicatie met burgers.

Het minsterie van Gezondheid wijst erop dat Spanje geen luchthavens heeft met directe vluchten op Wuhan en dat deze stad geen frequente toeristische bestemming is, hoewel de komende weken een toename van reizigers van en naar China wordt verwacht voor de Chinese nieuwjaarsvakanties.

De symptomen van het virus zijn koorts, griep- en longklachten. Dat zijn veel voorkomende klachten, zeker in dit jaargetijde, en dat maakt het moeilijker om vast te stellen of iemand het coronavirus heeft opgelopen.

Dit vind je misschien ook leuk