Spaanse regering geeft prioriteit aan wijziging Euthanasiewet

door admin
Spaanse regering geeft prioriteit aan wijziging Euthanasiewet

Volgens Lastra zit een groot aantal mensen in Spanje te wachten op een verandering van de huidige euthanasiewet waarmee de legalisatie van euthanasie in de toekomst is geregeld. Als de wet wordt aangenomen, zal euthanasie onder de Nationale Gezondheidsdienst (SNS) vallen en met publiek geld worden gefinancierd.  

Ontoelaatbaar chronisch lijden

De tekst die door de PSOE is opgesteld voor de nieuwe euthanasiewetgeving heeft betrekking op “iedere meerderjarige persoon met volledige beslissings- en handelsbekwaamheid die geheel zelfstandig, bewust en goed geïnformeerd gebruik wil maken van deze hulpverlening in het geval van een ernstige en/of ongeneeslijke ziekte die ontoelaatbaar chronisch lichamelijk of psychisch lijden veroorzaakt”.

Dat houdt in dat de zieke persoon zelf om euthanasie moet vragen aan zijn of haar arts. De arts is vervolgens verplicht om aan deze persoon het proces dat daarna zal volgen uiteen te zetten. Ook is een second opinion van een tweede arts noodzakelijk waarna de aanvraag door commissies van de betreffende autonome regio in behandeling genomen wordt. Deze procedure mag niet langer dan 32 dagen in beslag nemen. In de wet is ook het handelen van de arts beschermd, met onder andere de mogelijkheid een beroep te doen op gewetensbezwaar en de euthanasie niet uit te voeren.  

Meerderheid Spanjaarden is voor aanpassing euthanasiewet

Volgens onderzoek van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek is een meerderheid van de Spanjaarden, namelijk 58%, vóór het legaliseren van euthanasie. Tien procent geeft aan tegen euthanasie te zijn. De overige respondenten gaven aan waarschijnlijk wel vóór te zijn, maar daar nog niet helemaal zeker van te zijn.

De PSOE is al twee jaar aan het vechten voor een wijziging in de euthanasiewet en legde in het verleden al een wetsvoorstel voor. Dat werd door het uitroepen van de verkiezingen in april 2019 echter niet in behandeling genomen. Zowel bij de verkiezingscampagne van april als bij die van november van het afgelopen jaar, heeft Pedro Sánchez toegezegd de euthanasiewet te zullen aanpassen als hij tot minister-president verkozen zou worden.

Dit vind je misschien ook leuk