Spanje breidt antirookbeleid uit met meer rookvrije ruimten prijsstijging tabak

door admin
Spanje breidt antirookbeleid uit met meer rookvrije ruimten prijsstijging tabak

Met het antirookbeleid dat de regering van minister-president Zapatero eerder al introduceerde, daalde aanvankelijk het aantal rokers in Spanje, maar geleidelijk aan nam dit aantal weer toe tot het oude niveau. De huidige regering wil opnieuw proberen om met een antitabaksplan de cijfers weer omlaag te krijgen.

Met het plan zullen er meer rookvrije openbare ruimten komen, worden sigaretten duurder door een belastingverhoging, komen er andere etiketten op de verpakkingen en zullen alle regels die voor het roken van tabak gelden ook van toepassing worden op het roken van e-sigaretten.

Prioriteit voor preventie risicogedrag

Bij het presenteren van het te voeren gezondheidsbeleid voor deze regeerperiode heeft minister Salvador Illa laten weten prioriteit te geven aan de preventie van risicofactoren voor de gezondheid. In dat kader wordt niet alleen aandacht besteed aan roken, maar ook jeugdobesitas, alcoholconsumptie onder minderjarigen en een gezonde leefomgeving worden belangrijke aandachtspunten voor de komende jaren.

Sigaretten nu te goedkoop in Spanje

Illa onderzoekt momenteel of er een rookverbod kan komen in auto’s en in de buitenruimten van sportcomplexen. Ook de prijs van sigaretten wordt aangepakt, want Spanje is een van de Europese landen waar tabak het goedkoopst is: gemiddeld kost een pakje sigaretten in Spanje 5 euro versus 10 euro voor een pakje in de buurlanden van Spanje. Volgens de WHO zorgt een prijsstijging van 10% voor een verlaging van het aantal rokers van 4 tot 5% en zelfs van 18% onder jongeren van 14 jaar. Het duurder maken van sigaretten is daarmee een probaat middel om onder deze laatste groep het percentage dat met roken begint naar beneden te brengen.

Bij de nieuw te nemen maatregelen neem Spanje een voorbeeld aan de andere landen, waaronder Frankrijk. Hier moeten de verpakkingen van sigaretten neutraal en voor alle merken gelijk zijn, voorzien van een waarschuwing voor de gevaren van roken. Jaarlijks komen in Spanje 50 duizend mensen te overlijden aan de gevolgen van roken en dit is daarmee doodsoorzaak nummer één voor vroegtijdig overlijden aan een voorkombare oorzaak. Tussen de 34% en 37% van de mensen in Spanje steekt dagelijks minimaal een sigaret op.

Jeugdobesitas

Om de jeugdobesitas aan te pakken kijkt het ministerie van Volksgezondheid naar de mogelijkheid om reclames voor ongezonde producten die gericht zijn op minderjarigen te beperken en de belasting op de producten te verhogen. Het gaat dan om producten met veel vetten, suikers en zout. Volgens het onderzoek Pasos, heeft een op de drie kinderen in Spanje overgewicht of obesitas en doet maar vier op de tien kinderen dagelijks iets aan lichaamsbeweging. Het plan van de minister omvat ook een promotiebeleid voor lichaamsbeweging onder kinderen en voor gezonde voeding op scholen en in gezondheidscentra.

Zonder verdere details prijs te geven heeft de minister ook kenbaar gemaakt aan een campagne te werken voor de preventie van suïcide onder jongeren. Het is voor het eerst dat de Spaanse overheid daar in haar beleid aandacht aan besteedt.

Dit vind je misschien ook leuk