Spaanse ziektekostenverzekeraars dragen medische kosten corona-epidemie

door admin
Spaanse ziektekostenverzekeraars dragen medische kosten corona-epidemie

De Asociación Empresarial del Seguro (Unespa) heeft afgelopen week laten weten dat de verzekeringsmaatschappijen alle medische behandelkosten voor mensen die besmet zijn met het coronavirus zullen vergoeden, net zoals dat het geval was bij de uitbraak van het SARS-virus in 2002 en 2003, de vogelgriep in 2004 en 2006 en de Mexicaanse griep in 2009.

De Spaanse consumentenbond OCU bevestigt deze informatie van Unespa, maar merkt daarbij op dat slechts enkele gevallen hierop een uitzonderingen zullen zijn. Echter, tot dusver zijn alle kosten voor de patiënten die besmet zijn met het coronavirus nog in behandeling genomen, aldus de OCU.

Vergoeding van alle maatregelen gezondheidszorgautoriteiten

Vorige week ontstond onduidelijkheid over de vergoeding van de medische kosten nadat verzekeringsvergelijker Acierto meldde dat particuliere ziektekostenverzekeringen de kosten niet zouden vergoeden omdat er sprake is van een epidemie die zich mogelijk ontwikkelt tot een pandemie. Dat is dus volgens Unespa duidelijk niet het geval; Spaanse verzekeraars hebben volgens hen stellig bevestigd dat zij alle kosten op zich nemen van de maatregelen die door de Gezondheidszorgautoriteiten zijn genomen om het aantal besmettingen in Spanje zo laag mogelijk te houden.  

Reizen naar risicogebieden annuleren of uitstellen

De OCU verzoekt verder reisbureaus en vervoersbedrijven om de bij hun geboekte reizen naar verhoogde risicogebieden kosteloos te annuleren of om hun klanten de gelegenheid te bieden de reis uit te stellen tot een latere datum. De OCU  merkt daarbij op dat een aantal verzekeringspolissen medische hulp in het buitenland niet vergoedt in geval van een epidemie.

De Spaanse overheid deed een, weliswaar minder dringend, vergelijkbaar verzoek en deed een beroep op de flexibiliteit van reisorganisaties. Deze werden gevraagd om hun klanten de mogelijkheid te bieden hun reis te annuleren of voor een alternatieve bestemming te kiezen.

Dit vind je misschien ook leuk