Minder orgaantransplantaties in Spanje als gevolg van de coronacrisis

door admin
Minder orgaantransplantaties in Spanje als gevolg van de coronacrisis

Van een normale gang van zaken is in geen enkel Spaans ziekenhuis meer sprake. Alles staat in het teken van de behandeling van patiënten met ernstige COVID-19-klachten. Alles wat niet urgent is, wordt naar een later tijdstip verplaatst.

Helaas is dat ook het geval voor orgaantransplantaties. De Spaanse Nationale Organisatie voor Orgaantransplantaties (ONT) heeft laten weten dat er sinds afgelopen vrijdag bijna geen transplantaties hebben plaatsgevonden wegens het gebrek aan IC-bedden. Daarbij wordt het hele proces nog vertraagd omdat de screening van potentiële orgaandonoren momenteel is geïntensiveerd om aanwezigheid van het coronavirus in het donororgaan uit te sluiten.

Alleen transplantaties voor ernstig zieke patiënten en kinderen

In ziekenhuis Vall d’Hebron in Barcelona zijn alle lever-, nier- en longtransplantaties tijdelijk stopgezet omdat patiënten na de transplantatie meestal worden overgebracht naar de intensive-careafdeling. Alleen spoedgevallen en transplantaties bij kinderen gaan nog gewoon door. Totdat premier Pedro Sanchez afgelopen vrijdag de noodtoestand afkondigde, was het aantal transplantaties nog stabiel, daarna ging het aantal drastisch naar beneden.

De ONT gaf een aantal weken geleden al een noodsignaal af over de aanwezigheid van het coronavirus in ziekenhuizen waar patiënten moeten worden getransplanteerd. Daarbij is de boodschap uitgegeven om zo behoedzaam mogelijk met de transplantatieprocedures om te gaan zolang de coronacrisis duurt. Dat houdt niet noodzakelijkerwijs annulering van alle transplantaties in, maar wel het toepassingen van extra voorzorgsmaatregelen. In Spanje worden tot nu toe ongeveer 5.500 transplantaties uitgevoerd en staan 49 orgaandonoren geregistreerd per miljoen inwoners.

Volgens de ONT zijn patiënten die nu op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie bezorgd en soms ook angstig over de huidige situatie. In een aantal ziekenhuizen wordt ondanks de coronacrisis nog steeds orgaantransplantaties uitgevoerd, zoals in ziekenhuis Gregorio Marañón in Madrid, het epicentrum van de Spaanse corona-epidemie.

Bedden en artsen moeten beschikbaar blijven voor coronapatiënten

De ONT verzekert dat ondanks de coronacrisis spoedeisende transplantaties gewoon door zullen blijven gaan en dat er ook voor deze patiënten en hun levende donoren IC-bedden beschikbaar zullen blijven. Alle overige transplantaties worden uitgesteld vanwege het risico op een coronabesmetting en het vrijhouden van de bedden voor ernstig zieke COVID-19-patiënten. Overigens gaat het daarbij niet alleen om de bedden, maar ook om het medisch personeel dat nu volledig ingezet wordt voor het beter maken van de coronapatiënten.

Minder donororganen

Niet alleen het aantal transplantaties zelf, maar ook het aantal beschikbare donororganen is fors minder geworden. Zeker moet zijn dat de orgaandonoren niet besmet zijn met het coronavirus op het moment van hun overlijden. In gebieden met nog veel en actieve besmettingshaarden is het aantal geschikte donororganen aanzienlijk beperkt.

De ONT benadrukt dat deze negatieve situatie voor alle patiënten die in Spanje op de transplantatiewachtlijst staan maar tijdelijk is en dat het aantal ernstig zieke patiënten die niet lang kunnen wachten op hun transplantatie gelukkig laag is.

Dit vind je misschien ook leuk