Spaanse ziekenhuizen starten eerder met experimentele behandelingen

door admin
Spaanse ziekenhuizen starten eerder met experimentele behandelingen

Het gaat hier om het moment waarop besloten wordt om over te gaan op de experimentele behandeling. Dat gebeurt nu niet meer nadat de gezondheidssituatie van de patiënt aanzienlijk is verslechterd, maar al direct nadat zich milde symptomen hebben geopenbaard. Dat geldt alleen voor patiënten ouder dan 60 jaar en voor patiënten met nog een andere ziekte. Het volstromen van de IC-afdelingen in de grote ziekenhuizen, met name in Madrid, maakt deze maatregel noodzakelijk.

Wel veilig bij andere ziekten, voor Covid-19 nog niet bewezen effectief

Bij de experimentele behandeling is in de meeste gevallen sprake van hydroxychloroquine dat tot nu toe voornamelijk wordt gebruikt bij de behandeling van malaria en reumatoïde artritis. Een andere behandelingsoptie is een combinatie van de antivirale middelen lopinavir en ritonavir, die normaliter worden ingezet bij de behandeling van HIV. Voor de behandeling van Covid-19 zijn genoemde middelen nog experimenteel en is het onderzoek naar de doeltreffendheid nog gaande. Het voordeel van deze medicijnen is dat de veiligheid al bewezen is bij andere indicaties dan besmetting met het coronavirus.

Bij de ernstigste gevallen wordt overwogen om te starten met een behandeling met remdesivir, een antiviraal middel dat ontwikkeld is voor ebolapatiënten. Remdesivir is echter nog niet effectief bewezen en is ook nog niet vrijgegeven voor de commercie. Als besloten wordt om over te gaan op een behandeling met dit middel, zal de patiënt opgenomen moeten worden in een klinisch onderzoek naar dit medicijn. Voor patiënten met ernstig longletsel kan het middel tocilizumab een mogelijkheid zijn. Normaliter wordt het als noodmiddel gebruikt voor patiënten met reumatoïde artritis waarvoor de standaardbehandeling onvoldoende werkzaam bleek.   

Speciale procedure

Het inzetten van medicijnen bij een experimentele behandeling gaat altijd gepaard met speciale procedures waarvoor zowel de patiënt zelf als de zorgautoriteiten toestemming moeten geven. Dat komt omdat het medicijn nog niet alle stadia doorlopen heeft om te kunnen concluderen dat het bewezen werkzaam en veilig is bij een bepaald ziektebeeld. Voor Covid-19 zijn er nog geen klinische onderzoeken afgerond op basis waarvan geconcludeerd kan worden dat een medicijn bewezen effectief is.

Dit vind je misschien ook leuk