Splinternieuw ziekenhuis in Estepona ligt er nutteloos bij in coronatijden

door admin
Splinternieuw ziekenhuis in Estepona ligt er nutteloos bij in coronatijden

In het ziekenhuis – dat het onder druk staande Costa del Sol ziekenhuis in Marbella zou moeten ontlasten – zou per jaar 85.000 patiënten kunnen behandelen door specialisten, 91.000 patiënten zouden er terecht kunnen op de afdeling spoedeisende hulp en er zouden 4.000 chirurgische ingrepen kunnen plaatsvinden. Het ziekenhuis zou een 120.000 mensen uit Estepona en omgeving moeten gaan bedienen. Het huidige Costa del Sol ziekenhuis in Marbella bedient nu 400.000 mensen. 

Ondanks de huidige crisis in het Spaanse zorgsysteem dat wordt veroorzaakt door de corona-epidemie in Spanje heeft het volgens de Andalusische regering – zo schrijft de krant El Confidencial – ‘geen enkele zin om dringend te starten met het inrichten van het ziekenhuis voor de coronacrisis. Op het moment zijn we bezig met het kopen van beademingsapparatuur en andere benodigdheden. Het uitrusten van een compleet ziekenhuis is nu geen prioriteit. In de huidige planning moeten we op veel kortere termijn denken’, zegt een officiële bron bij het regionale ministerie van Gezondheid van de Junta de Andalucía hierover. Volgens de regioregering kost het in gebruik nemen van het ziekenhuis 12 miljoen euro.

Op 19 december 2016 ondertekende de gemeente Estepona met de Andalusische Gezondheidsdienst SAS een samenwerkingsovereenkomst waarin was beklonken dat de gemeente de bouw van het nieuwe ziekenhuis op zich zou nemen. De SAS zou het ziekenhuis inrichten, zodat het in bedrijf kon gaan en zou ook de onderhoudskosten vanaf het moment van opening voor zijn rekening nemen. Het ziekenhuis zou in 2020 open gaan.

De deelregering wil het niet hebben over een eventuele vervroegde opening nu iedereen zich 100 procent focust op de coronacrisis. Het nieuwe ziekenhuis beslaat 14.300 vierkante meter op een grondstuk van 60.166 vierkante meter. Volgens de PSOE zou de opening van slechts een deel van dit ziekenhuis een veel betere dienstverlening kunnen bieden aan patiënten dan bijvoorbeeld een gemedicaliseerd hotel, zoals Hotel Los Monteros moet worden.

Meer ongebruikte ziekenhuizen in Spanje

Er liggen meer afgebouwde, maar nog niet in bedrijf zijnde ziekenhuizen in Spanje, zo publiceerde de krant El Confidencial afgelopen zondag. In Castilla-La Mancha ligt, wat ‘het grootste ziekenhuis van Europa’ zou worden er werkloos bij. Het gaat om het academisch ziekenhuis van Toledo, dat in juni dit jaar open zou gaan. Men acht het volgens El Confidencial kennelijk niet nodig het centrum met 853 bedden, dat op nauwelijks 80 kilometer van Madrid ligt, nu vast in gebruik te nemen. 

In Madrid zijn ook volledig ingerichte ziekenhuisafdelingen afgesloten terwijl in de regio al jarenlang extra bedden nodig zijn, aldus El Confidencial. In zeven ziekenhuizen zouden nu al minstens 500 extra bedden moeten zijn. Het regionale ministerie zegt nu dat het onmogelijk is die afdelingen nu te openen omdat er bouwwerkzaamheden voor nodig zijn die maanden in beslag zouden nemen. Covid-19 dwingt autoriteiten in plaats daarvan nu hotels te medicaliseren en noodziekenhuizen in te richten in beursgebouwen. Op zondag 5 april lagen 6.861 coronapatiënten op IC-afdelingen in Spanje. Dat zijn er 329 meer dan een dag eerder.

Dit vind je misschien ook leuk