Spaanse verpleegkundigen klagen beleid van regering in coronacrisis aan bij WHO

door admin
Spaanse verpleegkundigen klagen beleid van regering in coronacrisis aan bij WHO

De precieze inhoud van het rapport wordt niet bekendgemaakt voordat de WHO met een reactie komt. Bekend is wel dat er verschillende kwesties in aan de kaak worden gesteld. De belangrijkste daarvan betreft de bescherming van verpleegkundigen die coronapatiënten moesten verzorgen. De autoriteiten zouden bij de verdeling van beschermend materiaal zoals gezichtsmaskers en handschoenen, ‘geleidelijk’ de beschermingsmaatregelen rond preventie van beroepsrisico’s hebben verlaagd, zonder daarbij gesteund te worden door enig wetenschappelijk bewijs. 

Ook zou de regering voortdurend het verzoek vanuit de WHO genegeerd hebben om adequate middelen in te zetten om de verspreiding van het coronavirus in de zorg tegen te gaan. De WHO adviseerde beleidsmakers met klem om met corona besmette personen vroegvroegtijdig op te sporen, hun contacten te isoleren en ziekenhuizen en andere zorginstellingen voor te bereiden zodat ze de verwachte toename van patiënten op zouden kunnen vangen en zorgprofessionals afdoende zouden kunnen beschermen.  

Dat talloze artsen en verpleegkundigen de afgelopen weken onbeschermd hun werk hebben moeten doen, heeft ertoe geleid dat Spanje het land is met de meeste besmette zorgprofessionals. Eind maart waren dat er al ruim 5.500. Dat betekent dat 15 procent van alle besmettingen mensen uit deze groep betreft. 14 zorgprofessionals zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van hun besmetting. 

Vuilniszakken en skibrillen

Het gebrek aan materiaal forceerde de verpleegkundigen hun patiënten te verzorgen gekleed in vuilniszakken, met eigen gefabriceerde mondmaskers en soms duik- of skibrillen op. Men vindt, zo staat in het rapport, dat de regering onder leiding van Pedro Sánchez veel te laat in actie is gekomen. ‘Niet voor eind maart, enkele weken na de eerste waarschuwingen van de WHO, ging de regering pas over tot de benodigde actie om materiaal te verkrijgen’. 

SATSE brengt via deze weg ook aan de WHO over ‘het niet eens te zijn’ met alle lof die deze organisatie eerder deze week voor Spanje had met betrekking tot de aanpak van de coronacrisis. Directeur Hans Kluge twitterde op 5 april over ‘inspirerende daadkracht van de Spaanse overheid’ in de aanpak van de coronacrisis. Kluge gaf eveneens aan onder de indruk te zijn van de ‘gedurfde maatregelen, de innovatieve aanpak en de moedige beslissingen’ die minister Illa van Volksgezondheid heeft genomen.

De vakbond van verpleegkundigen heeft ook aanklachten ingediend bij andere organisaties en instellingen, zoals de Europese Commissie, De Internationale Organisatie voor Werk en het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Het doel van deze aanklachten is ‘een effectieve en veilige bescherming te verkrijgen die de gezondheid op het werk van Spaanse zorgprofessionals moet garanderen’.

Dit vind je misschien ook leuk