Particuliere laboratoria mogen niet langer zelf coronatests aanbieden

door admin
Particuliere laboratoria mogen niet langer zelf coronatests aanbieden

Ook wil hij voorkomen dat de mensen die het zich financieel kunnen veroorloven, de protocollen omzeilen en zich, tegen vaak hoge prijzen, laten testen bij een particulier laboratorium. Nu komen alleen mensen voor een test in aanmerking die ernstige symptomen vertonen of werkzaam zijn in een zorginstelling.  

Hoge prijzen voor coronatests

Ondanks de aanbeveling van de WHO om op grote schaal te testen, is dit in Spanje nog niet gedaan, zelfs niet onder de zorgprofessionals. Afgelopen dinsdag heeft de regering aan alle regioministeries van Volksgezondheid de opdracht gegeven om de coördinatie en controle van particuliere laboratoria over te nemen om sneller te kunnen gaan testen. Dat houdt tevens in dat de regionale overheden de prijs vaststellen voor het uitvoeren van een Covid-19. Gedurende de eerste weken van de noodtoestand, konden via particuliere aanbieders PCR-tests worden gekocht voor prijzen die varieerden tussen de 165 en 400 euro.

Alle laboratoria staan onder controle van overheid

Met het inzetten van particuliere laboratoria voor de overheid, hoopt de minister het aantal PCR-tests op te kunnen schalen naar 50 duizend per dag. Nu zijn dat er volgens de minister tussen de 15 en 20 duizend per dag. De PCR-test is de meest betrouwbare test om een besmetting met het coronavirus vast te stellen. Het resultaat is op z’n vroegst na vier uur bekend, in tegenstelling tot de veel minder betrouwbare sneltests.

Nu de particuliere laboratoria en gezondheidscentra in dienst staan van de publieke gezondheidszorg, is het niet meer mogelijk om zonder symptomen, tegen betaling, een test te laten uitvoeren. De tests worden vanaf nu alleen uitgevoerd op voorschrift van een arts die daarvoor de algemeen geldende richtlijnen volgt. Particuliere laboratoria of gezondheidscentra die toch tests uitvoeren zonder doorverwijzing van een arts, kunnen daarvoor een sanctie krijgen.

Om een beter beeld te krijgen van het daadwerkelijke percentage van de bevolking dat besmet is met het coronavirus in Spanje, start de Spaanse overheid een grootschalige steekproef met 62 duizend proefpersonen die zullen worden getest op de aanwezigheid van antilichamen in het bloed. Dit onderzoek is vooralsnog niet van start gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk