Spaanse kinderartsen alert op zeldzame aandoening bij coronabesmetting

door admin
Spaanse kinderartsen alert op zeldzame aandoening bij coronabesmetting

Zo komen er signalen uit Engeland over een toename van het aantal kinderen met een ziektebeeld waarbij zich hoge koorts en meervoudig orgaanfalen voordoet en waarvoor opname op een intensive-careafdeling nodig is. Het zou nu om twaalf kinderen gaan die in de afgelopen drie weken met deze verschijnselen zijn opgenomen.

Bij deze gevallen in Engeland ging het om het zogeheten toxischeshocksyndroom en om een a-typisch vorm van de ziekte van Kawasaki (acute vaatontsteking) met huiduitslag en buikpijn. Een deel van deze kinderen testte positief op de PCR-test, een ander deel niet. Dat hoeft echter niet te betekenen dat deze laatsten niet besmet zijn geweest met het coronavirus.

Spaanse kinderartsen zijn alert en kunnen snel handelen

Ook Spaanse kinderartsen houden rekening met de mogelijk ernstige gevolgen die het coronavirus voor kinderen kan hebben. De Asociación Española de Pediatría (AEP) beschrijft naast het eerder gegeven ziektebeeld de symptomen diarree, overgeven, een sterk verhoogde hartslag en een lage bloeddruk. Bij ogenschijnlijk gezonde kinderen die getroffen worden door deze aandoening kan binnen een paar uur het toxischeshocksyndroom optreden.

Geen reden tot ongerustheid

Volgens woordvoerder van de AEP Cristina Calvo is er vooralsnog geen reden tot ongerustheid. Het enige wat tot nu toe zeker is, is dat de beschreven gevallen zich voor hebben gedaan tijdens de coronapandemie, maar dat een oorzakelijk verband met het coronavirus nog geenszins zeker is. Ouders hoeven zich in principe geen zorgen te maken omdat alle kinderartsen op de hoogte zijn van het ziektebeeld, ze snel kunnen handelen als dit nodig blijkt en er goede behandelingsmethoden voorhanden zijn. Bovendien is het belangrijk te weten dat het hier om een uiterst zeldzame aandoening gaat.

Geen bewezen oorzakelijk verband

Intensivist Alberto García Salido van het Hospital Infantil Universitario Niño Jesús in Madrid bevestigt dat ook in Spanje zich een paar gevallen als in Engeland hebben voorgedaan die mogelijk verband houden met het coronavirus. Hij benadrukt echter dat Spanje over uitstekende kindergeneeskundige zorg beschikt en alle kinderartsen alert zijn op de symptomen. Ook García Salido geeft aan dat een verband tussen het beschreven ernstige ziektebeeld bij kinderen en besmetting met het coronavirus niet per se oorzakelijk is, ondanks dat een deel van de kinderen met het ziektebeeld positief getest is. Hoofd van het Spaans crisiscomité Fernando Simón is van mening dat nader onderzoek noodzakelijk is om iets te kunnen zeggen over een oorzakelijk verband met het coronavirus. Belangrijk is te weten dat er waarschijnlijk duizenden kinderen in Spanje besmet zijn met het coronavirus zonder ook maar lichte symptomen te hebben.

Wat wel met zekerheid te zeggen valt, is dat kinderen nog steeds in de leeftijdsgroep vallen die het minst zwaar getroffen wordt door het coronavirus, een gegeven waar overigens nog geen wetenschappelijke verklaring voor is. Het beste advies voor ouders is zich te houden aan de voorzorgsmaatregelen zoals die door de overheid gegeven zijn, zich niet onnodig ongerust te maken en kinderen, met name kinderen tot 15 maanden oud, te laten vaccineren volgens het vaccinatieprogramma.

Dit vind je misschien ook leuk