Covid IC-verpleegkundigen Madrid: van heldendom naar overbodigheid

door admin
Covid IC-verpleegkundigen Madrid: van heldendom naar overbodigheid

‘Mijn loon inclusief ontslagvergoeding voor een maand werken als verpleegkundige hulp gedurende zes dagen per week op een Intensive Care afdeling met Covid-patiënten is 900 euro’, twittert de student. Het is niet alleen het gebrek aan beschermend materiaal dat veel zorgprofessionals in Spanje een doorn in het oog is, maar ook de onzekere arbeidsvoorwaarden en lage salarissen die zij ontvangen voor hun werk en helemaal in de afgelopen weken waarin zij zelf vaak groot risico op besmetting liepen. 

‘Ik hou van mijn werk met heel mijn hart, maar het is echt wel een beetje schandalig’, gaat de studente voort. ‘Toch zweer ik dat ik dit duizend keer zou overdoen en ik kan niet dankbaar genoeg zijn voor deze ervaring’.

De studente die zichzelf op Twitter Miss Garcho noemt, legt verder uit dat ze twee maanden geleden is afgestudeerd maar dat ze desondanks niet wordt gezien als volwaardig verpleegkundige, terwijl ze wel het werk doet van een verpleegkundige en dezelfde verantwoordelijkheid krijgt voor patiënten.

‘Ik werk zes dagen per week, slaap in een hotel om mijn ouders te beschermen en word van de ene op de andere dag ontslagen zonder dat ik recht heb op enige vorm van steun (niet sociaal, niet economisch en ook niet dat wat ik het belangrijkst vind: psychologisch), ik ontvang mijn geld laat, het is minder dan beloofd en zonder loonstrook. Ik kan vervolgens niet naar de personeelsafdeling gaan omdat ik geen werknemer meer ben en dus niet het ziekenhuis binnenkom.’ 

De studente kreeg direct ontzettend veel steunbetuigingen en haar bericht werd ruim 7.000 keer geretweet en kreeg 11.000 likes. Enkelen dringen al aan op een grote manifestatie wanneer de crisis rond het virus voorbij is. Maar daarop reageert de studente met dat er talloze ‘mareas blancas’ [witte goven, zo werden demonstraties van zorgprofessionals genoemd in de crisistijd] zijn geweest, waar weinig op is gebeurd. Ze wil alleen minder applaus en meer stemmen voor politici die het publieke gezondheidssysteem steunen.

Op vrijdag maakte de regio Madrid bekend 10.000 zorgprofessionals te onstlaan die eerder waren aangenomen om de ergste noden tijdens de coronacrisis het hoofd te bieden. Een verpleegkundige uit Málaga vertelt in de krant El Español dat ze haar stad in maart verliet om drie maanden in een Madrileens noodhospitaal te gaan werken. Het contract dat tot 30 juni zou zijn, heeft ze kunnen ondertekenen op de dag dat ze ontslagen werd. En met haar al haar collega’s. 

Dit vind je misschien ook leuk