85 procent minder orgaantransplantaties in Spanje door coronacrisis

door admin
85 procent minder orgaantransplantaties in Spanje door coronacrisis

Hoewel Spanje al ruim 25 jaar leider is in het aantal orgaandonaties en -transplantaties laat de Nationale Organisatie voor Transplantatie (ONT) in Spanje nu weten dat er van 14 maart tot 16 april 74 transplantaties zijn uitgevoerd, waarvan 12 bij kinderen. Dit betekent een daling van maar liefst 85 procent van het gebruikelijke aantal transplantaties in Spanje, zo schreef de Spaanse nieuwssite Europapress gisteren.

Toch 74 transplantaties ondanks coronacrisis

De algemeen directeur van het ONT, Beatriz Domínguez-Gil, vertelt dat het een wonder is dat er toch nog 74 transplantaties hebben kunnen plaatsvinden terwijl alle artsen mee moesten helpen in de strijd tegen het coronavirus en alle bedden moesten worden vrijgemaakt voor coronapatiënten.

Impact COVID-19 op donorpatiënten

Domínguez-Gil vertelde tijdens het webinar ‘Impact van het COVID-19-virus op transplantaties’ over de impact van het coronavirus op deze risicogroep. Dit deed zij tegenover andere verenigingen die zich bezighouden met transplantaties en die zich ernstig zorgen maken over de donorpatiënten. Tijdens het webinar legde ze de werkwijzes en de maatregelen uit die er zijn genomen om toch transplantaties uit te kunnen voeren terwijl het virus overal op de loer lag.

Het ziekenhuis is op dit moment geen veilige plek voor mensen die al een medisch aandoening hebben. Daarom is ervoor gekozen om alleen de patiënten te helpen die er het slechtst aan toe zijn en niet langer kunnen wachten op een donor. Ook kinderen hebben in deze periode prioriteit gekregen. Omdat er tegenstrijdige berichten zijn over of het COVID-19-virus doorgegeven kan worden middels een transplantatie zijn uit voorzorg patiënten uitgesloten waarvan werd vermoed dat zij het virus bij zich droegen of al positief waren getest.  

Effect COVID-19 op sterftecijfer donorpatiënten

Verschillende transplantatieartsen in Spaanse ziekenhuizen zijn geraadpleegd door Europapress. Zij vertellen dat het sterftecijfer van transplantatiepatiënten aan COVID-19 rond de 20 procent ligt. Zo blijkt ook uit verschillende registers over orgaantransplantatie in Spanje. Een arts uit Barcelona vertelt dat een tweede aandoening, zoals overgewicht, diabetes of een verhoogde bloeddruk, bij donorpatiënten er in veel gevallen voor zorgt dat de patiënt alsnog overlijdt. In dit geval was de tweede aandoening het coronavirus.

Hoe nu verder?

Specialisten maken zich wel zorgen vanwege het feit dat er zo weinig transplantaties zijn uitgevoerd. “We hebben vooralsnog geen toename van sterfgevallen gezien van mensen die op de wachtlijst stonden. Waarschijnlijk is dit omdat we de ernstig zieke patiënten voorrang hebben gegeven,” zo vertelt Domínguez-Gil van het ONT.

Langzaamaan wordt in Spanje de zorg weer hervat. Op dit moment zijn specialisten in ziekenhuizen aan het bekijken hoe het transplantatiecircuit weer veilig op te starten in ziekenhuizen die nog niet volledig ‘vrij’ zijn van het coronavirus.

Dit vind je misschien ook leuk