Opening van zwembaden en stranden in Spanje in fase 2

door admin
Opening van zwembaden en stranden in Spanje in fase 2

In dhet de Spaanse staatscourant BOE staat vermeld dat zwembaden voor sportief en recreatief gebruik en stranden in fase 2 weer open mogen, maar dat dit ‘zo veilig en met behoud van onderlinge afstand’ dient te gebeuren. Het voorkomen van drukte op stranden en in zwembaden is een van de voornaamste dingen waar rekening mee gehouden moet worden.

Eisen aan openstelling zwembaden door regering Spanje

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een aantal richtlijnen en eisen op tafel gelegd waaraan zwembaden zich moeten houden. Zo mag niet meer dan 30 procent van de gebruikelijke capaciteit worden toegelaten, moeten mensen onderling minimaal 2 meter afstand houden, moet de toegang tot een zwembad vooraf gereserveerd worden en moeten oppervlakten minimaal drie keer per dag worden schoongemaakt met een speciaal reinigingsmiddel.

Maar wie gaat dit controleren? Het extra aannemen van mensen die toezicht houden op drukte, onderlinge afstand en het extra schoonmaken, creëert een kostenpost die (verenigingen van) eigenaren zich op dit moment niet kunnen permitteren. Ook het vooraf reserveren van het zwembad zien eigenaren niet zitten omdat ook dit kan leiden tot extra kosten en mogelijk zelfs conflicten tussen mensen. De Spaanse associatie voor finca-eigenaren (AAFF) heeft aan de Spaanse overheid gevraagd om de maatregelen bij te stellen zodat deze niet zorgen voor nog meer kosten.

Voldoende afstand aan Spaanse costa’s

Op de ruim 3.500 stranden in Spanje ligt het risico op besmetting van COVID-19 niet zozeer bij het zeewater, maar wel bij het zand. Ook hier dient drukte en te weinig onderlinge afstand voorkomen te worden. Vooralsnog is het houden van voldoende afstand de enige maatregel vanuit de overheid.

Gemeentes hebben diverse ideeën om drukte op stranden te reguleren en deze worden op dit moment besproken. Het reserveren van een plek op het strand, het invoeren van een stoplichtsysteem die de huidige drukte aangeeft of het verdelen van het strand voor verschillende doelgroepen (gezinnen, ouderen, jongeren, etc.) zijn enkele opties die gemeentes kunnen toepassen.

Dit vind je misschien ook leuk