Meerderheid autonome regio’s over naar fase 1 met onvoldoende testcapaciteit

door admin
Meerderheid autonome regio’s over naar fase 1 met onvoldoende testcapaciteit

Afgelopen maandag bracht het ministerie van Volksgezondheid een rapport uit waarin de criteria zijn opgenomen voor een overgang naar de volgende exitfase. Deze criteria zijn niet algemeen geldend, maar zijn voor alle regio’s aangepast aan de specifieke regionale omstandigheden. Wel was het voor alle regio’s de bedoeling dat vanaf 11 mei alle mensen die zich met Covid-19-achtige klachten bij de huisarts of een gezondheidscentrum zouden melden, getest zouden worden op het coronavirus. 

Uit het rapport blijkt dat alleen in de regio Rioja alle inwoners met coronasymptomen zijn getest met de betrouwbare PCR-test. Alle andere regio’s worden in het rapport aangespoord om de testcapaciteit zo snel mogelijk op te schalen. In de regio Madrid zijn inmiddels de helft van de mensen met coronasymptomen getest, in Baskenland is dit 41%, in Castilië en León meer dan 80% in vijf van de provincies, in Castilië-La Mancha ruim 40% en in Asturië is dit nog maar 14,3%. Ook in Andalusië werd meer dan de helft van de mensen met symptomen getest, met uitzondering van de provincies Málaga en Granada met respectievelijk 48% en 45,3%. Het percentage geteste mensen met symptomen kwam in Barcelona niet boven de 21%. 

Ondanks dat het ministerie van Volksgezondheid bij de regio’s had aangedrongen op het vroegtijdig opsporen, isoleren en het uitvoeren van contactonderzoek, de belangrijkste pijlers immers voor het terugdringen van de epidemie, geven de cijfers van het testbeleid een teleurstellend beeld. Althans, dat geldt voor het testen in de eerstelijnszorg, in de Spaanse ziekenhuizen wordt 100% van alle mensen met coronasymptomen op Covid-19 getest. 

De regio Madrid kon niet over naar fase 1 voordat de testcapaciteit en het contactonderzoek dat door de eerstelijnszorg wordt uitgevoerd, verbeterd was. Pas afgelopen week kwam de regio met het plan om het personeel dat wordt ingezet voor het opsporen en testen van nieuwe besmettingsgevallen uit te breiden van 36 naar 169 mensen. Dat zijn tot dusver de enige concrete cijfers die de regio aan het ministerie vrij heeft gegeven omtrent het gehanteerde test- en contactonderzoekbeleid, dat tot nu toe omschreven werd met termen als ‘..met technologie ondersteund en uitgevoerd door multidisciplinaire teams”. 

Dit vind je misschien ook leuk