Regio Madrid gaat verpleeghuizen classificeren om toegang tot zorg te verbeteren

door admin
Regio Madrid gaat verpleeghuizen classificeren om toegang tot zorg te verbeteren

De mate waarin de intramurale instelling zelf over medische zorg beschikt en de mogelijkheden die er zijn om bewoners te isoleren bepalen de indeling in een van de drie categorieën. Zo kunnen bewoners van de verpleeghuizen die over minder mogelijkheden beschikken, eerder toegang krijgen tot het gezondheidszorgsysteem.

Ook het werk van de nooddiensten Samur en SUMMA in de regio Madrid wordt beter gecoördineerd op het moment dat er veel ouderen uit verpleeghuis naar ziekenhuizen moeten worden overgebracht. Eventueel wordt voor dit vervoer nog een derde externe partij gecontracteerd. 

Verpleeghuizen moeten calamiteitenplan gereed hebben

Verder moeten alle verpleeghuizen in de regio beschikken over een specifiek calamiteitenplan zoals ook alle ziekenhuizen dat hebben. Er moet een overzicht worden opgesteld met daarin de te treffen maatregelen in geval zich binnen het verpleeghuis een nieuw besmettingsgeval voordoet. Bij ieder verpleeghuis zal worden bekeken of bewoners prioriteit krijgen voor de toegang tot de ziekenhuizen (volgens de indeling in de drie categorieën). Ook zal het zorgpersoneel van de verpleeghuizen worden bijgeschoold met cursussen die worden verzorgd door ziekenhuis Gregorio Marañon en Infanta Leonor. 

Categorie A, B en C

Regiominister van Volksgezondheid Enrique Ruiz Escudero maakte voornoemde verbeteringen bekend in een interview met Europa Press. De Dirección General de Coordinación Sociosanitaria heeft daarvoor de drie categorieën gedefinieerd waarin de verpleeghuizen worden ingedeeld. In categorie A komen alle instellingen die zelf over voldoende medische zorg beschikken en adequaat kunnen isoleren als dat nodig is. In categorie B komen alle instellingen die wel de zorg kunnen verlenen, maar niet over de faciliteiten beschikken om bewoners te isoleren en verpleeghuizen in categorie C hebben noch voldoende zorg, noch voldoende mogelijkheden om te isoleren. Bewoners uit deze laatste categorie krijgen voorrang als ziekenhuisopname noodzakelijk wordt geacht. 

Gedurende de coronacrisis heeft het regioministerie in totaal 232 verpleeghuizen voorzien van adequate medische zorg met voldoende zorgmedewerkers. 380 verpleeghuizen zijn voorzien van de nodige medicatie en 270 instellingen hebben mobiele apparaten voor ademhalingsondersteuning gekregen. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om 54 extra geriaters (medisch specialisten op het gebied van ouderdomsverschijnselen en -ziekten) te contracteren. Binnen alle verpleeghuizen in de regio wordt zowel onder de bewoners als de medewerkers de prevalentie van Covid-19 onderzocht. Uit voorlopige resultaten kwam eerder al naar voren dat 70% van de bewoners en 30% van de medewerkers antilichamen tegen het coronavirus hebben opgebouwd. 

Dit vind je misschien ook leuk