Ziekenhuisopnames in Sevilla na nog onbekende virusinfectie

door admin
Ziekenhuisopnames in Sevilla na nog onbekende virusinfectie

In eerste instantie leek het te gaan om West Nijl koorts, maar de voorlopige onderzoeksresultaten wijzen niet in die richting. Alle opgenomen patiënten komen uit de gemeente Coria del Río of La Puebla, in het wetland van de Guadalvivir in de provincie Sevilla. Vijf van de opgenomen patiënten liggen met ernstige symptomen op de intensive care. 

Preventie

De regioregering heeft een protocol in werking gesteld om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt in de regio. Ook zijn er door de openbare gezondheidsdienst van Andalusië en het Orgaan voor regulering van Geneesmiddelen aanbevelingen gedaan ter preventie van muggenbeten in het betreffende gebied.  

Alle bloedproeven zijn inmiddels bij de 18 patiënten afgenomen, met een negatief resultaat voor de vier belangrijkste bacteriën en virussen en voor West Nijl koorts, het Toscana-virus en het lymfocytair choriomeningitis-virus. De overige resultaten zijn nog niet bekend. Bronnen van de gemeente Coria del Río hebben aan de Spaanse krant El País bevestigd dat verschillende inwoners van deze gemeente getroffen zijn door de virusziekte en dat het onderzoek naar de oorzaak daarvan nog gaande is. Inwoners van de gemeente worden geadviseerd zolang een middel tegen insecten te gebruiken en vochtige gebieden te mijden voor het geval de ziekte inderdaad afkomstig van muggen blijkt te zijn. 

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van hersenvliesontsteking zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid en braken. Ook kunnen zich neurologische symptomen voordoen zoals een stijve nek, desoriëntatie en in ernstige gevallen bewustzijnsverlies. De meeste virussen die hersenvliesontsteking veroorzaken zijn enterovirussen (virussen die via de mond het lichaam binnenkomen). Volgens gegevens van het Europees Centrum voor Ziektepreventie (ECDC) zijn er vanaf begin dit jaar 12 meldingen gemaakt van West Nijl koorts in Europa, waarvan 10 in Griekenland en 2 in Roemenië. 

Dit vind je misschien ook leuk