Spaans onderzoek legt relatie tussen covid-19 en een aantal zeldzame symtomen

door admin
Spaans onderzoek legt relatie tussen covid-19 en een aantal zeldzame symtomen

De meest voorkomende symptomen van mensen die tijdens de coronapiek in het ziekenhuis terechtkwamen waren hoge koorts en benauwdheid. Maar tussen al die duizenden gevallen waren er ook patiënten bij die andere symptomen hadden die niet direct gelinkt werden aan het coronavirus. Daarmee rees de vraag bij artsen in de ziekenhuizen of dit om toeval ging of dat er toch een relatie bestond met covid-19. 

Òscar Miró, onderzoeksleider en werkzaam op de eerstehulpafdeling van Hospital Clínic de Barcelona, startte met het informeren naar atypische covid-patiënten bij collega’s in andere Spaanse steden. Zo werden er steeds meer gegevens gedeeld en ontstond er een netwerk van eerstehulpartsen met de naam Siesta (Spanish Investigators in Emergency Situations Team). Inmiddels nemen onderzoekers van 60 publieke gezondheidscentra deel aan het netwerk, die samen de zorg hebben voor meer dan 15 miljoen inwoners van Spanje. Uit de verzamelde gegevens van alle atypische covid-19-patiënten trokken de onderzoekers de voorlopige conclusie dat het bij een aantal van de zeldzame symptomen niet om toeval gaat, maar dat er een relatie moet bestaan met het coronavirus. 

Vermoeden relatie covid en zeldzame symtomen bevestigd

Voor het onderzoek zijn de gegevens van 64 duizend covid-patiënten geanalyseerd die op eerstehulpafdelingen van Spaanse ziekenhuizen binnenkwamen tijdens de eerste coronagolf. Onder deze patiënten waren er 45 met myopericarditis (ontsteking van de hartspier), 36 met een spontane pneumothorax (klaplong) en 8 met het syndroom van Guillain-Barré, een stoornis waarbij het afweersysteem het eigen zenuwsysteem aanvalt wat leidt tot spierzwakte of zelfs verlamming. Deze symptomen waren weliswaar zeldzaam, maar kwamen toch vaker voor dan normaal. Uit de gegevens van Siesta bleek dat het syndroom van Guillain-Barré zelfs bijna vijf keer vaker voorkwam bij covid-patiënten op de eerstehulpafdelingen dan bij de overige patiënten. De klaplong kwam twee keer zo vaak voor en de kans op een hartspierontsteking stijgt voor covid-patiënten met 45%. 

Op basis van de verzamelde patiëntgegevens kan geconcludeerd worden dat de ogenschijnlijke zeldzame symptomen toch minder zeldzaam zijn gedacht. Zo zijn er ook symptomen die aanvankelijk in verband werden gebracht met het coronavirus, maar waarvan het gelijktijdig optreden met covid-19 toch op toeval lijkt te berusten, zoals een acute alvleesklierontsteking. 

De onderzoeksresultaten tonen niet aan dat de zeldzame symptomen zijn veroorzaakt door het coronavirus, maar wel dat daar sterke aanwijzingen voor zijn. In april maakten ook onderzoekers van drie ziekenhuizen in Noord-Italië melding van vijf covid-patiënten met het syndroom van Guillain-Barré.

Bekend is al dat virussen ongewone immunologische reacties kunnen veroorzaken zoals het zikavirus en het cytomegalovirus. Het syndroom van Guillain-Barré wordt nu door het Spaans ministerie van Volksgezondheid beschouwd als een mogelijke “inflammatoire complicatie” van covid-19. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Epidemiology & Infection

Dit vind je misschien ook leuk