Tekort aan vitamine D geschat bij 80 procent opgenomen Covid-patiënten

door admin
Tekort aan vitamine D geschat bij 80 procent opgenomen Covid-patiënten

Dit wordt bevestigd in een nieuw Spaans onderzoek dat werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism JCEM. Het onderzoek toont aan dat 80 procent van de 216 besmette patiënten in het universitaire ziekenhuis Marqués de Valdecilla in de Spaanse stad Santander kampte met een tekort aan vitamine D. Mannen toonden lagere niveau’s dan vrouwen. 

Het is niet het eerste onderzoek naar deze hypothese, schrijft de krant El Mundo. Een recent onderzoek van de Universiteit van Navarra toonde middels een klinische proef aan dat na het toedienen van vitamine D aan een groep patiënten met Covid-19 het aantal ziekenhuisopnames verminderde, terwijl patiënten die géén vitamine D kregen toegediend vaker moesten worden opgenomen en dat zelfs het sterftecijfer in die groep hoger was. 

Met betrekking tot de belangrijkste bijdrage van het gepubliceerde onderzoek stelt de endocrinoloog Francisco Javier Escalada, directeur van de afdeling Endocrinologie van Clínica Universidad de Navarra en voorzitter van de Spaanse vereniging van Endocrinologie en Voeding, dat “het onderzoek de extreem hoge prevalentie van vitamine D-tekort bij deze patiënten heeft aangetoond.

Inmiddels is er al een klinische proef gestart met veel meer patiënten waarmee geanalyseerd zal worden of de toediening van dit hormoon “een therapeutisch wapen kan zijn om de klinische evolutie van patiënten met covid te verbeteren”, aldus Escalada. 

Vitamine D verbetert functie immuunsysteem

Vitamine D, geproduceerd door de nieren, is verantwoordelijk voor het reguleren van het calciumgehalte in het bloed en beïnvloedt ook de goede werking van het immuunsysteem, vooral met betrekking tot de bescherming tegen andere infecties. Het ontbreken van dit hormoon kan echter verantwoordelijk zijn voor ziekten zoals osteoporose of rachitis bij kinderen.

Deze vitamine verbeterd de functie van afweercellen en verkleint bijvoorbeeld ook de kans dat een cytokine storm optreedt, een van de kenmerken van een ernstig verloop van Covid-19 “, zegt de endocrinoloog, die eraan toevoegt dat met de toediening van dit hormoon “het erop lijkt dat deze ontstekingsreactie kan worden verminderd en alle immuunfuncties die ons lichaam heeft, kunnen worden verbeterd”.

“Eén benadering is om vitamine D-tekort te identificeren en te behandelen, vooral bij mensen met een hoog risico zoals ouderen, patiënten met comorbiditeit (het hebben van twee aandoeningen) en mensen die in verpleeghuizen wonen, aangezien zij de belangrijkste risicogroepen zijn voor Covid-19”, zegt José L. Hernández, arts van de Universiteit van Cantabrië en co-auteur van de studie.

De onderzoeker legt uit dat “behandeling met vitamine D aanbevolen moet worden bij patiënten met coronavirus die lage concentraties hiervan in het bloed vertonen, aangezien dit gunstige effecten kan hebben op zowel het bewegingsapparaat als het immuunsysteem.”

Dit vind je misschien ook leuk