Deze 7 groepen krijgen als eerste in Spanje het coronavaccin

door admin
Deze 7 groepen krijgen als eerste in Spanje het coronavaccin

De krant El Mundo schrijft naar aanleiding hiervan, eveneens op zaterdag, toegang te hebben tot het document met prioriteiten van het ministerie van Volksgezondheid. Met het plan bereiden de autoriteiten zich voor op de komst van de coronavaccins in Spanje. ‘Spanje zal verantwoordelijk zijn voor een volume van 10 procent van de totale doses die zijn vastgelegd in de contracten die door de Europese Unie zijn ondertekend’, zei premier Sánchez.

Hij kondigde ook aan dat Spanje, samen met Duitsland, het eerste land zal zijn dat een gemeenschappelijke strategie voor vaststelling van de criteria zal goedkeuren. Aangezien de vaccins pas na vele maanden de volledige bevolking kunnen bereiken.

Het plan, zo schrijft el Mundo, verdeelt de Spaanse bevolking in acht hoofdgroepen die in aanmerking komen voor immunisatie als de verschillende vaccins in Spanje zijn aangekomen. Het zal om zeven verschillende vaccins gaan, zo blijkt op basis van uitspraken die minister Illá van Volksgezondheid heeft gedaan over contracten met maximaal zeven farmaceutische bedrijven die bezig zijn met immunisatie. 

Het document waarin de prioritering en distributie van Covid-19-vaccins wordt omschreven zal aanstaande dinsdag worden besproken in de Ministerraad. 

De verschillende groepen die als eerste voor een vaccin in aanmerking komen zijn gebaseerd op een analyse van de populatiegrootte van elke groep. Zo kan ervoor worden gezorgd dat bij elke partij vaccins die in Spanje aankomt deze groep burgers meteen voor 100 procent gedekt kan worden. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht met de eerste zending vaccins die begin 2021 wordt verwacht, de volgende groepen uit de bevolking te kunnen dekken. 

1. Gezondheidspersoneel uit de eerstelijnszorg

Het gaat hier om het gezondheidspersoneel dat in de eerstelijnszorg werkzaam is in de strijd tegen Covid-19. Dit is de eerste groep die in aanmerking komt voor vaccinatie. De experts hopen zo niet alleen de gezondheidsmedewerkers zelf te beschermen tijdens hun sleutelrol in de crisis, maar ook de transmissieketen in de ziekenhuizen en gezondheidscentra zoveel mogelijk te doorbreken.

2. Ouderen in residenties en verpleeghuizen

Senioren die in verpleeghuizen en vergelijkbare residenties verblijven horen ook bij de eersten die worden ingeënt. Daarnaast zal ook de groep mantelzorgers en maatschappelijk werkers die deze ouderen bijstaan in aanmerking komen voor vaccinatie om te voorkomen dat een mogelijke besmetting via hen de meest kwetsbare bevolkingsgroep bereikt. 

Volgens het ministerie is de reden dat ouderen die in instellingen wonen prioriteit krijgen dat het moeilijker is om hun bescherming tegen Covid-19 te garanderen omdat er in dergelijke instellingen continu sprake is van binnenkomende en uitgaande mensen. Dezelfde bronnen van El Mundo verzekeren dat deze twee grote groepen volledig bedekt zouden zijn met de eerste ladingen vaccins die ze zullen ontvangen.

Met de tweede batch vaccins, die waarschijnlijk in de lente of zomer van volgend jaar arriveert, zouden de volgende bevolkingsgroepen op volgorde worden gedekt:

3. 65-plussers die niet in ouderenresidenties wonen 

Zij horen bij de tweede prioriteitsgroep. Zij zijn meer beschermd dan de voorgaande groep omdat zij doorgaans met minder verschillende mensen in aanraking komen. 

4. Volwassenen met chronische ziekten

Chronisch zieke volwassenen en volwassenen met comorbiditeit (lijden aan meerdere aandoeningen tegelijk) horen bij de tweede groep waar de tweede zending vaccins die Spanje ontvangt naar toe zal gaan.

5. Zwaar gehandicapte personen

In deze tweede ronde zijn ook personen met een ernstige handicap, personen die afhankelijk zijn van hulp en hun verzorgers opgenomen om een ​​mogelijke infectie via deze route te voorkomen. Gehandicapten in het algemeen zijn niet in deze groep opgenomen. Zij worden beschouwd als de algemene bevolking tenzij ze ouder zijn 65 jaar of als ze eerder ziek zijn geweest. Factoren die een coronavirusinfectie kunnen compliceren.

6. Mensen werkzaam in essentiële beroepen anders dan de zorg

Dan is het de beurt aan mensen met essentiële banen zoals politie, brandweer, transport, schoonmaak in ziekenhuizen e.d.

7. Werknemers die niet kunnen telewerken

Werknemers zijn die niet kunnen telewerken komen als zevende groep in aanmerking voor vaccinatie, zoals horecapersoneel, winkelmedewerkers, mensen die bij tankstations werkzaam zijn etc.

8. De rest van de bevolking

Als alle voorgaande bevolkingsgroepen zijn afgedekt, begint de vaccinatie van de algemene bevolking. Kinderen zouden de laatsten zijn die in aanmerking komen voor immuniteit omdat ze, hoewel ze de ziekte kunnen overbrengen, zelf veel minder ziek worden van een besmetting met Covid-19.

Aan de tekst in het prioriteitenplan wordt al een maand gewerkt en moet ervoor zorgen dat alles klaar is voor wanneer men van start kan gaan met vaccineren. Volgens ministeriële bronnen die dicht bij de voorbereiding van het document staan, is het een baanbrekende tekst van hoge kwaliteit omdat er een diepgaande analyse aan vooraf is gegaan. 

Het Sociologisch onderzoekscentrum CIS publiceerde een maand geleden dat bijna de helft van de Spanjaarden, 48 procent, het vaccin voorlopig niet zou nemen. In de tekst wordt niet ingegaan op een mogelijke vaccinatieverplichting voor specifieke bevolkingsgroepen. Het plan gaat er vanuit dat de vaccinatie in de regel in het netwerk van eerstelijns gezondheidscentral zal worden uitgevoerd.

Wie zijn de experts?

Volgens El Mundo is niet openbaar gemaakt wie deel uitmaakt van de groep met experts die het rapport heeft opgesteld. Wel heeft Volksgezondheid laten weten dat er vertenwoordigers inzitten van de Interterritoriale Gezondheidsraad, van autonome regeringen en van diverse wetenschappelijke verenigingen zoals de Spaanse Vereniging voor Gezins- en Gemeenschappelijke Geneeskunde (Semfyc), de Nationale Vereniging van Verpleging en Vaccins, leden van het Nationale Comité voor Bio-ethiek, verschillende wiskundigen, een socioloog en vertegenwoordigers van het coronacrisiscentrum en het nationale centrum voor epidemiologie.

Dit vind je misschien ook leuk