Artsencolleges van Madrid keren zich tegen nieuwe euthanasiewet

door admin
Artsencolleges van Madrid keren zich tegen nieuwe euthanasiewet

De Spaanse regering nam in december vorig jaar een wetsvoorstel aan dat ernstig zieke patiënten die ondraaglijk lijden en geen uitzicht hebben op genezing het recht geeft op euthanasie. Het wetsvoorstel ligt momenteel nog ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Als deze eveneens groen licht geeft, wordt Spanje dit jaar het vierde Europese land waar euthanasie wettelijk is toegestaan. 

Medici in de regio Madrid keren zich tegen deze in hun ogen gevaarlijke nieuwe wet en zijn voornemens de regioregering te verzoeken om de euthanasiewet niet aan te nemen. “Wij willen het medisch personeel dat zich ernstig zorgen maakt over de euthanasiewet een stem geven”, laten de medische colleges in hun bericht weten en wijzen er daarbij op dat euthanasie in heel Europa verboden is, behalve in de Benelux. De Eerste Kamer zal zich naar verwachting op zijn vroegst eind maart over de kwestie uitspreken. 

‘Recht op leven ondermijnd’

Volgens de medische colleges zal de euthanasiewet “ernstige gevolgen hebben voor de zorg en voor het zorgpersoneel en wordt geleidelijk aan het recht op leven ondermijnd”. Volgens de ondertekenaars van de verklaring komt het niet of hooguit zeer zelden voor dat een patiënt die professionele zorg krijgt, voor een zelfgekozen dood opteert. 

Liever investeren in palliatieve zorg

In plaats van ernstig zieke patiënten de dood in te jagen, zien de artsen, tandartsen en farmaceuten liever dat de kwaliteit van de palliatieve zorg wordt verbeterd. Zij hekelen het gegeven dat met wettelijk toegestane euthanasie het onterechte beeld wordt geschapen dat het om een natuurlijke dood zou gaan. 

Bovendien vinden de colleges de timing van het wetsvoorstel ongepast, midden in een pandemie die grote gevolgen heeft voor al het medisch personeel. Zij achten het ongehoord dat zonder enig maatschappelijk debat en zonder overleg met professionals uit de praktijk de wet met zoveel haast door het parlement is goedgekeurd. 

Onethisch

“Wij eisen, na overleg met professionals uit de zorg, een Algemene Wet op de Palliatieve Zorg en een nietigverklaring van de euthanasiewet. In het geval deze wet niet wordt teruggetrokken, behouden wij ons het recht voor om het regiobestuur te vragen deze ongerechtvaardigde en onethische wet nietig te verklaren” aldus de verklaring die is ondertekend door het College van Tandartsen en Stomatologen (COEM), het College van Medici in Madrid (Icomem) en het College van Farmaceuten in Madrid (COFM).  

Dit vind je misschien ook leuk