Haalt Spanje tegen de zomer de vaccinatiedoelen?

door admin
Haalt Spanje tegen de zomer de vaccinatiedoelen?

Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zijn er tot dusver van de 4.508.845 doses die Spanje heeft ontvangen van Pfizer, Moderna en AstraZeneca, 3.908.734 toegediend. Dit komt overeen met 86,7% van de ontvangen vaccins. Bovendien hebben 1.266.700 mensen de volledige doses gekregen. De meeste vaccins zijn ontvangen van Pfizer (3.508.245).

Verviervoudiging vaccinatiegraad

Naarmate er meer vaccins worden ontvangen in Spanje, zal de vaccinatiegraad naar verwachting verviervoudigen. Zoals gemeld door El Pais: “Met deze versnelling zou begin september ongeveer 58% van de mensen gevaccineerd zijn, wat de drempel van 70% van de volwassenen overschrijdt”. Dit is natuurlijk in de eerste plaats afhankelijk van de afgifte van de vaccins.

Coördinatie en distributie

Het is noodzakelijk dat het dagtarief van vaccinaties toeneemt en dit vereist een goede coördinatie en snelle distributie naar de regio’s. De infrastructuren zijn aanwezig om de vaccins uit te rollen. Als spanje open wil voor de zomer moet bovenstaande worden gedaan en worden gezorgd dat het land op schema ligt. Ook is een hoog vaccinatietempo van belang om een ​​vaccinpaspoortsysteem te kunnen faciliteren. De doelstelling om voor eind september 70% van de bevolking gevaccineerd te hebben, blijft vooralsnog overeind. 

Vaccinstrategie

De overheid en de regio’s blijven het besmettingspercentage van het coronavirus volgen en passen zonodig de vaccinatiestrategie daar op aan. Deze is tot dusverre al vier keer gewijzigd, zoals eerder op deze website vermeld.

Volgens El Pais zou het, ongeacht de gevolgde strategie, moeilijker kunnen zijn om vaccins in hetzelfde tempo toe te blijven dienen in het volgende niveau van vaccinprioriteiten. “De eerste fase van de vaccinatiecampagne in Spanje was gericht op personeel en bewoners van verzorgingshuizen, eerstelijnsgezondheidswerkers en volwassenen die dagelijkse zorg nodig hadden maar thuis woonden en daarom ook gemakkelijk te vinden zijn. De volgende fase omvat echter leden van de algemene bevolking, zoals als werknemers met essentiële beroepen, wat in dit opzicht moeilijkheden kan opleveren”.

Dit vind je misschien ook leuk