Acht Europese landen schorten vaccinatie met AstraZeneca op en Spanje gaat door

door admin
Acht Europese landen schorten vaccinatie met AstraZeneca op en Spanje gaat door

Noorwegen, IJsland, Oostenrijk, Estland, Litouwen, Letland en Luxemburg hebben de inentingen met dit medicijn tijdelijk stopgezet. Italië heeft bovendien het gebruik van een AstraZeneca-partij geblokkeerd na de dood van twee mensen, een 43-jarige soldaat en een 50-jarige politieagent, beide in steden op Sicilië.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een onderzoek geopend en tegelijkertijd om voorzichtigheid gevraagd omdat er op dit moment geen bewijs is dat het mogelijk maakt om een ​​oorzaak-gevolg relatie tussen vaccinaties en bijwerkingen vast te stellen. Volgens de EMA zijn 22 gevallen van trombosen geregistreerd bij ongeveer drie miljoen mensen die de injectie met AstraZeneca hebben gekregen.

Later op donderdag schreef de toezichthouder in een advies dat landen niet hoeven te stoppen met het gebruik van het vaccin.  (EMA) hoeven landen niet te stoppen met het gebruik van het vaccin. “De veiligheidscommissie van het EMA vindt dat de voordelen nog steeds groter zijn dan de risico’s en dat het toedienen van het vaccin kan doorgaan terwijl het onderzoek naar gevallen van trombose en embolie loopt”.

De Spaanse minister van Volksgezondheid heeft aangegeven dat Spanje op dit moment niet overweegt om de vaccinatie met AstraZeneca op te schorten. Darias verwees hierbij naar het Europese onderzoek.

Het eerste land dat over de trombose waarschuwde, was Oostenrijk, na de dood van een 49-jarige vrouw door een episode van “ernstige stollingsstoornissen”. Een andere 35-jarige had longembolie, maar de prognose was goed. Beide mensen waren ingeënt met dezelfde partij AstraZeneca, bestaande uit een miljoen doses verdeeld over 17 landen. Deze partij werd niet verspreid in Italië, dat vervolgens twee andere ernstige gebeurtenissen bij twee ingeënte mensen heeft gemeld.

Alle landen die besluiten nemen om vaccinaties stop te zetten, verzekeren dat dit preventieve en tijdelijke maatregelen zijn.

Nederland

Het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten dat er hoogstwaarschijnlijk geen verband tussen trombosegevallen en het coronavaccin van AstraZeneca bestaat. “Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin”, meldt het CBG. “Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten.”

Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland wacht het oordeel van het EMA af voordat het besluit of het de vaccinaties met AstraZeneca wil voortzetten of het voorbeeld van de landen die zijn gestopt volgt.

België

 Ook België blijft vaccineren met AstraZeneca. Dat heeft de taskforce donderdagmiddag beslist. De taskforce volgt hierin het EMA. ‘Er is geen enkele reden om de vaccinstrategie aan te passen’, zei minister Vandenbroucke van Volksgezondheid in het Journaal. ‘Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen. Jammer genoeg sterven regelmatig mensen van bloedklonters. Het is niet zo dat mensen die gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca meer last hebben van bloedstollingsproblemen. Stel dat ik aan 100.000 mensen een glas spa geef ’s avonds, en ’s morgens staan er 1.000 op met hoofdpijn, is dat dan door het glas spa? Ook als er altijd 1.000 mensen opstaan met hoofdpijn?”

Dit vind je misschien ook leuk