Werkloos en langer dan 90 dagen uit Spanje? Geen recht meer op zorg

door admin
Werkloos en langer dan 90 dagen uit Spanje? Geen recht meer op zorg

Althans, dit gebeurt als de Partido Popular (PP) een voorgestelde wijziging door het Spaanse parlement krijgt. Iets dat zeer waarschijnlijk gebeurt gezien de absolute meerderheid van de partij ook daar. In principe wordt bij een verblijf van langer dan 90 dagen in het buitenland verondersteld dat men inwoner wordt van het land waar men verblijft. De uit Spanje meegenomen Europese Verzekeringspas verliest daarmee haar waarde en Spanje hoeft dan niet meer op te draaien voor de medische kosten.

Wanneer men terugkeert naar Spanje kan men wel min of meer automatisch aanspraak maken op de Spaanse publieke gezondheidszorg met als enige voorwaarde dat men weer officieel inwoner wordt van Spanje.

 

Oppositie

 

De oppositie (Izquierda Unida) is tegen de voorgestelde wijziging omdat het volgens hen nog niet zo vanzelfsprekend is dat men bij terugkomst in Spanje weer automatisch een recht verkrijgt op zorg. Andere tegenstanders van de maatregel spreken van een uitholling van het model: steeds meer mensen worden uitgesloten van de toegang tot de publieke zorg in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk