Nederlandse gezondheidszorg beste van Europa

door admin
Nederlandse gezondheidszorg beste van Europa

Afgelopen dinsdag werd in Brussel, in aanwezigheid van EU Commissaris voor de Gezondheidszorg Vytenis Andriukaitise, de 8e editie van de EHCI gepresenteerd. Nederland blijft aan top staan met 898 van de 1000 punten, terwijl Spanje met 670 punten bij de middenmoot hoort.

EHCI

Sinds 2005 doet Health Consumer Powerhouse Ltd., een in Zweden gevestigde privéonderneming, onderzoek naar de prestaties van de Europese gezondheidszorgsector om de empowerment van patiënten en consumenten te ondersteunen. Inmiddels is de Euro Health Consumer Index (EHCI) een door de Europese Commissie erkende norm. De index wordt samengesteld op basis van openbare statistieken, patiënten-enquêtes en onafhankelijk onderzoek. Er deden 37 Europese landen mee aan het onderzoek. 

Ranglijst

Nederland staat al sinds 2005 in de top 3. Andere landen die in 2014 meer dan 800 punten behaalden zijn Zwitserland, Noorwegen, Finland, Denemarken, België, IJsland, Luxemburg en Duitsland. Ondanks dat veel landen minder geld in de gezondheidszorg steken, wordt de algemene gezondheidszorg steeds beter, aldus HCP-voorzitter dr. Arne Bjornberg. 

Beoordeling Nederland

Nederlanders zijn gewend te klagen over de gezondheidszorg, maar volgens het rapport van Health Consumer Powerhouse bekleedt Nederland een voorbeeldfunctie. De onderlinge concurrentie tussen de zorgverzekeraars en daarnaast de invloed van de consument en het overleg tussen zorgverlener en patiënt blijken een grote invloed op de algehele kwaliteit van de gezondheidszorg te hebben.

Verbeterpunten voor Nederland

Toch is volgens het rapport de Nederlandse gezondheidszorg nog voor verbetering vatbaar. Zo scoort de kankerbehandeling beneden peil. De lange wachtlijsten lijken de overlevingskansen te beïnvloeden, verklaart Bjornberg. Een ander zwak punt is de preventie van ziekten. Nu worden artsen beloond naar aanleiding van het aantal operaties dat ze uitvoeren, terwijl bijvoorbeeld een cardioloog die ervoor zorgt dat zo min mogelijk patiënten een bypass nodig hebben eigenlijk betere resultaten behaalt. Ook zou er meer aandacht moeten zijn voor een uitgebreider rookverbod en meer lichaamsbeweging op scholen.

Beoordeling Spanje

De Spaanse gezondheidszorg staat onder druk door de algehele bezuinigingen. In Spanje bepaalt elke autonome regio afzonderlijk hoe de gezondheidszorg wordt geregeld en gefinancierd, waardoor onderling grote verschillen kunnen ontstaan. Over het algemeen is de Spaanse basiszorg van voldoende kwaliteit en deze wordt elk jaar beter. In heel Spanje zijn de kindersterftecijfers laag, er wordt een prima vaccinatieprogramma gevolgd en er is voldoende aandacht voor preventie van ziekten, aldus het HCP-rapport.

Verbeterpunten voor Spanje

De bestaande problemen in de Spaanse gezondheidszorg lijken moeilijk op te lossen. Volgens het HCP-rapport is het niet alleen aan de crisis te wijten dat goede zorg niet voor iedereen in Spanje bereikbaar is. Spanjaarden die het zich kunnen permitteren van particuliere zorg gebruik te maken, keren de openbare gezondheidszorg de rug toe. Door het groeiende kwaliteitsverschil tussen openbare en particuliere gezondheidszorg ontstaat er een grotere ongelijkheid en komt de veiligheid van patiënten in het geding. Daarnaast is het is belangrijk aandacht te besteden aan de empowerment van de patiënten. 

Beoordeling België

‘België zou de droom kunnen zijn voor de medische toerist – als de patiëntinformatie en – behandeling beter zouden zijn’, zo luidt het oordeel in het rapport dat het land op de 6e plaats tussen Denemarken en IJsland heeft gezet. België heeft, samen met Zwitserland, de kortste wachtlijst van Europa. Het Belgische zorgsysteem is vrijgevig en gericht op service. België lijkt op de goede weg te zijn met verbeteringen in de patiëntenrechten en -behandeling.

Verbeterpunten voor België

Ondanks het goede resultaat moet er volgens de EHCI aandacht komen voor andere gebieden, zoals preventie: ‘het aantal rokers is nog te hoog en er is te weinig aandacht voor lichamelijke opvoeding op scholen. Voor de farmaceutische industrie zou de introductie van nieuwe medicijnen sneller kunnen en het gebruik van antibiotica meer aan banden gelegd kunnen worden. Gebruikersvriendelijk moet niet betekenen dat iedereen maar een recept kan halen met het risico dat er een permanente resistentie tegen antibiotica ontstaat’, zo staat in het persbericht voor België.

Zie voor de beoordelingen per land de website van Health Powerhouse.

Dit vind je misschien ook leuk