Eerste difterie-geval in Spanje in 30 jaar

door admin
Eerste difterie-geval in Spanje in 30 jaar

Het kind vertoonde de eerste symptomen van de infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Corijnebacterium diphteriae op 25 mei. Hij had last van griep-achtige verschijnselen zoals keelpijn, moeilijk slikken, koorts en hoofdpijn.

Ernstig

Volgens het Catalaanse ministerie van Volksgezondheid is de toestand van het kind ‘ernstig’. Het laatste geregistreerde geval van een difterie-besmetting was in 1986. De bacterie wordt overgebracht van mens op mens via hoesten. De incubatietijd is 1 tot 4 dagen.

Dodelijk

Vroeger toen vaccinatie nog niet gebruikelijk was, vormde difterie de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen. Onbehandeld is de ziekte nog steeds dodelijk en opname op de IC is vereist vanwege het grote risico op verstikking.

De gezondheidsautoriteiten in de provincie zijn volgens de krant El País extra vaccinaties aan het voorbereiden en preventieve medicatie en volgen mensen die in contact zijn geweest met het jongetje.

Tegen intenten

Volgens bronnen van El País waren de ouders van het kind om ideologische redenen tegen vaccineren. In Spanje worden kinderen standaard ingeënt tegen difterie als ze 2, 4 en 6 jaar zijn en krijgen een herhaalvaccinatie op 13- of 14-jarige leeftijd.

Hoe het jongetje is besmet is nog onduidelijk. Voor zover bekend heeft het geen reizen naar het buitenland achter de rug.

Dit vind je misschien ook leuk