Tips om te slapen tijdens een hittegolf in Spanje

door admin
Tips om te slapen tijdens een hittegolf in Spanje

Wie over airco beschikt in de slaapkamer, kan deze aanzetten. Maar vaak is het dan weer te koud of levert dat vooral een hoge elektriciteitsrekening op. Toch is het wel mogelijk om goed te slapen in de hitte. De Spaanse krant El País geeft enkele tips.

Lakens

Slaap onder katoenen of linnen lakens. Leg je lakens een uurtje voordat je gaat slapen in een plastic zak in de diepvries. Ze blijven niet de hele nacht koel, maar helpen je wel in slaap te vallen. Leg een plastic fles met koud water uit de koelkast in je bed. Het tegenovergestelde van een kruik.

Jaag hete lucht je kamer uit

Bedenk methodes om te voorkomen dat hete lucht je slaapkamer weet te vinden. Richt bijvoorbeeld een fan op het open raam. Zet een bak met ijs of ijskoud water voor de fan, zodat de lucht die de fan jouw kant op blaast koeler is.

Slaap naakt

Draag een lichte pyjama of slaap naakt. De eerste suggestie komt van het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC). Als je het tweede advies opvolgt kan dat een boost geven aan je relatie: volgens de Amerikaanse vereniging van Katoen Producenten zegt 57% van de mensen die naakt slaapt gelukkiger in de relatie met hun partner te zijn.

Compressen

Leg compressen gedipt in koel water op de delen van het lichaam die het meest gevoelig zijn voor hitte zoals de nek, de ellebogen, enkels en de achterkant van de knieën. Het contact met de compressen heeft een verkoelend effect en vernauwt de bloedvaten en verkoelt je lichaam.

Slaap alleen

Niet echt gezellig, maar slaap alleen. Dat is het beste om koel te blijven. Als je het al warm hebt, lig je niet ook nog eens te wachten op de warmte die je betere helft produceert. Ook kun je ervoor kiezen je matras op de grond te leggen. Warme lucht stijgt op dus bij de grond is het het koelst.

Neem een warme douche

Dit klinkt tegenstrijdig, maar neem een warme douche om je lichaamstemperatuur te verlagen. Daardoor zul je je fris en schoon voelen voor je in je bed stapt. Een koude douche lijkt een aantrekkelijker idee in de hitte, maar deze heeft juist tot gevolg dat je daarmee je lichaam en je energieverbruik activeert, waardoor je de hitte juist sneller voelt nadat je je hebt afgedroogd, dan wanneer je een warme douche had genomen. Houd ook je voeten koel. Via je voeten komt warmte het lichaam binnen.

Eet licht

Eet een salade als avondmaaltijd. Vermijd zware maaltijden en warme maaltijden als stoofpotten, soepen of gegrilde kip. Deze dwingen het lichaam meer hitte te produceren om het eten te verwerken. Yoghurt, een salade of een gazpacho, de beroemde koude Spaanse tomatensoep zijn ideaal, zolang je er maar heel veel water bij drinkt. Water wordt door het lichaam gebruikt om de hitte af te drijven.

Alle apparaten uit

Schakel alle lampen en elektronische apparaten helemaal uit. Standby is niet goed genoeg. In die stand blijven de apparaten warmte afgeven zo meldt het Internationale Energie Instituut.

Slaap buiten

Tot slot: heb je de mogelijkheid buiten te slapen: doen! Ga gezellig kamperen in je tuin of op je dakterras of zoek in de campo een plek dichtbij water. Vocht in de lucht heeft een verkoelend effect. Zo verandert een nacht waar je anders tegenop zou zien in een interessant avontuur.

Dit vind je misschien ook leuk