Zwangere vrouw in Spanje besmet met Zika-virus

door admin
Zwangere vrouw in Spanje besmet met Zika-virus

De vouw is 13 tot 14 weken zwanger en net terug van een reis naar een gebied in Colombia waar het virus flink aanwezig is. Ze is de zesde persoon in Spanje waarbij het virus is geconstateerd. De andere vijf besmette personen, 4 mannen en één vrouw, reisden allemaal onlangs naar landen in Latijns-Amerika. Het gaat dus om geïmporteerde besmettingen. Daarom roepen de Spaanse autoriteiten op om niet in paniek te raken. Het aantal gevallen tot nu toe bekend valt binnen de voorspellingen van epidemiologen, die circa 250 besmettingen op jaarbasis verwachten.

De vrouw vertoont slechts lichte symptomen van de besmetting en is daarom niet opgenomen in het ziekenhuis. Omdat eventuele afwijkingen bij de ongeboren baby pas in het derde trimester van de zwangerschap zichtbaar zijn, wordt ze tot die tijd wel extra geobserveerd.

‘Internationale noodsituatie’

Afgelopen maandag hield de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) nog een spoedberaad. Het snel oprukkende Zika-virus wordt een ‘internationale noodsituatie’ genoemd. Algemeen directeur Margaret Chan benadrukte echter dat er nog geen vaststaand bewijs is dat het virus daadwerkelijk ongeboren baby’s aantast. WHO zal prioriteit geven aan het ontwikkelen van goede tests om het virus vast te kunnen stellen. Een oplossing tegen het virus is nog niet in zicht. Het ontwikkelen van een vaccin ertegen kan nog jaren duren.

Zika-virus en muggen

Het zika-virus wordt niet alleen door steekmuggen verspreid, maar mogelijk ook van mens tot mens omdat er gevallen bekend zijn van besmette personen die nooit door een mug zijn gestoken. Bart Knols, een Nederlandse muggenexpert twijfelt er in Monkeynews.be niet aan dat ook bij muggen in Europa zika zal opduiken. Europa wordt immers in toenemende mate gekoloniseerd door een zusje van de mug die al die ellende nu veroorzaakt, Aedes albopictus. Volgens Knols is het nog maar een kwestie van tijd voor zo’n mug iemand zal steken die zika heeft opgelopen in Zuid-Amerika om vervolgens het virus verder te verspreiden.

Symptomen

De zikakoorts is over het algemeen een milde aandoening waar geen behandeling voor is. Er zijn echter aanwijzingen dat het virus of de virusziekte ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben, met name voor een foetus. Mensen die het virus hebben kunnen koorts krijgen, huiduitslag in het gezicht of gewrichtspijn. De ziekte gaat vanzelf weer over.

De mug zelf blijft besmettelijk tot haar dood en brengt mogelijk het virus ook over op haar eieren, die langdurig een droge periode kunnen weerstaan en vervolgens kunnen uitgroeien tot besmettelijke volwassen muggen.

Besmetting ongeboren baby

Bij een besmetting zou de ongeboren baby microcefalie kunnen ontwikkelen. De schedelomvang blijft klein en dat kan grote gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling. Ook kan er aantasting van het centraal zenuwstelsel optreden waardoor matige tot ernstige verstandelijke beperkingen, een vertraagde motorische ontwikkeling en aangeboren afwijkingen in diverse orgaansystemen de gevolgen kunnen zijn. Nog steeds is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen het virus en deze afwijkingen. Wel is er een grote toename van baby’s met microcefalie gevonden tijdens de epidemie in Brazilië.

Dit vind je misschien ook leuk