Spaanse koningin bij opening opvang grote katachtigen Stichting AAP

door admin
Spaanse koningin bij opening opvang grote katachtigen Stichting AAP

Met deze opvang creëert AAP een veilig onderkomen voor  tientallen leeuwen, tijgers en andere grote katten in nood. Dat de koningin een bezoek brengt aan de nieuwe faciliteiten, is niet alleen een grote eer voor AAP; het is ook een belangrijke stap bij de voorlichting over dierenwelzijn in Spanje en andere landen.

Sofía is een groot dierenliefhebber en zet zich al jarenlang in voor dierenrechten. “Haar steun aan AAP en andere dierenwelzijnsorganisaties vormt een sleutelrol bij het creëren van bewustzijn in Spanje, waar dierenrechten nog lang niet vanzelfsprekend zijn,” aldus AAP-directeur David van Gennep.

Eén jaar big cats bij AAP

De officiële opening betekent dat nu alle 24 verblijven voor grote katachtigen afgerond en klaar voor gebruik zijn. Hiermee creëert de stichting ruimte voor nog tientallen leeuwen, tijgers en andere grote katten in nood. En dat is hard nodig: in 2015 werden al 70 grote katachtigen aangemeld voor opvang bij AAP. Verwachting is dat dit aantal verder zal toenemen nu steeds meer Europese landen het gebruik van wilde dieren voor entertainment aan banden leggen.

Veilig thuis

De eerste 8 verblijven waren precies een jaar geleden al klaar en werden vanwege urgente, schrijnende gevallen direct in gebruik genomen. Oud-circusleeuwen Reza en Aya, en –tijgers Kai en Radja vonden hier, na dertien jaar in een oude truck langs de weg te hebben gestaan, als eerste een veilig thuis. In een jaar heeft AAP al acht leeuwen, vier tijgers, een poema en een luipaard een nieuwe toekomst kunnen geven. Veertien dieren, die stuk voor stuk afkomstig zijn uit de entertainmentindustrie en/ of illegale handel. Zie de video op deze pagina.

Oplossingspartner voor de overheid

Stichting AAP vangt al 44 jaar exotische zoogdieren op en werkt vaak als oplossingspartner samen met overheden.  Het opvangen van grote katachtigen was een logische vervolgstap in het werk van AAP. “We pleiten al jaren voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in entertainment. Steeds meer Europese landen geven hier nu gehoor aan”, vertelt AAP-directeur David van Gennep.  Dat is natuurlijk goed nieuws voor deze dieren, maar dan moet er wel voldoende gespecialiseerde opvang zijn. “Met name voor leeuwen en tijgers bleek hier een hier een groot tekort aan te zijn. Dankzij onze donateurs en de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kunnen wij deze dieren nu ook een nieuw leven geven. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.”

Over Koningin Sofía van Spanje

Koningin Sofía van Spanje is de perfecte eregast bij de opening van de nieuwe opvang. De 77-jarige vorstin heeft namelijk een lange staat van dienst als voorvechter van dierenrechten. Hoewel andere leden van het Spaanse koningshuis niet altijd even positief in het nieuws komen als het om dierenwelzijn gaat, zet Sofía zich juist al jaren actief in voor mens én dier. Ze is, behalve bij AAP, nauw betrokken bij verschillende goede doelen en is al jaren strikt vegetariër. Bovendien is ze dankzij haar vele fans in de ideale positie om bewustzijn over dierenwelzijn te creëren en kan zo dus een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van AAP.

Lees hier meer over de inspanningen van het Wereld Natuur Fonds in Spanje om de ernstig bedreigde Iberische lynxen te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk