Veel te vaak antibiotica voorgeschreven aan kinderen in Spanje

door admin
Veel te vaak antibiotica voorgeschreven aan kinderen in Spanje

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Spaanse non-profit wetenschaps- en gezondheidsorganisatie FISABIO. Hieraan werkten Duitse, Italiaanse, Noorse, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse wetenschappers mee. Ruim 74 miljoen kinderen tot 18 jaar werden tussen 2008 en 2012 onderzocht. Het werd zo het grootste onderzoek naar antibiotica-gebruik in westerse landen volgens FIABIO. Een van de concusies is dat kinderen in Spanje vaak onnodig een recept meekrijgen voor antibiotica. Soms zelfs tot 50 procent onnodig, aldus wetenschappelijk directeur Javier Díez-Domigo in het persbericht dat de publicatie van het onderzoek begeleidde.

Gevaarlijke situatie

‘Resistentie tegen alle bekende soorten antibiotica is in het land al waargenomen. Dit betekent dat de bevolking zich in een gevaarlijke situatie bevindt. Die ontwikkeling is nog steeds terug te draaien met een nuchter gebruik van dit type medicijnen. Onjuist gebruik van antibiotica levert meer problemen dan voordelen op. Uit het onderzoek blijkt dat er een significant verschil bestaat tussen het gebruik van antibiotica in de verschillende onderzochte landen. In Zuid-Korea is het gebruik het hoogst, gevolgd door Italië en Spanje. Noorwegen en Duitsland hebben het laagste gebruik in alle leeftijdsgroepen.

Hoogste gebruik

Gedurende de eerste twee levensjaren krijgen Spaanse kinderen gemiddeld 1,5 keer antibiotica per jaar voorgeschreven. Dat is 3,5 keer meer dan bijvoorbeeld in Noorwegen en 50 procent meer dan in Duitsland en de VS. Spanje is dan ook een van de EU-landen waar het gebruik van antibiotica het hoogst is, samen met Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Slovenië. Je kunt stellen dat hoe schaarser antibiotica wordt voorgeschreven, hoe groter de weerstand over het algemeen is van de bevolking.

Dit vind je misschien ook leuk