Een op drie in Spanje geconsumeerde vissen geïnfecteerd met anisiakis

door admin
Een op drie in Spanje geconsumeerde vissen geïnfecteerd met anisiakis

In Spanje gaat het dan volgens de consumentenbond OCU vooral om veelgegeten gerechten als boquerones en vinagre, gezouten sardientjes en het steeds populairder wordende sushi. Ook eten van drauwe visschotel ceviche biedt grotere kans op besmetting. Het eten van besmette vis kan darminfecties of allergische reacties veroorzaken. 

Hoe groot het risico is op het krijgen van zo’n infectie na het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis hangt af van het gebied waar je je in Spanje bevindt. Zo is het risico in Cantabrië 50%, maar in gebieden aan de Middellandse Zee een stuk lager met 6%.

Anisakiasis of haringwormziekte is een parasitaire infectie van het maag-darmkanaal, veroorzaakt door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis die was besmet met de larven van de nematode Anisakis simplex, de haringworm. In Nederland kwam haringziekte regelmatig voor toen er nog geen verplichting was om haring na vangst in te vriezen. In landen waar veel rauwe of onvoldoende verhitte vis wordt gegeten is anisakiasis een regelmatig voorkomend probleem.

Symptomen

Symptomen binnen een paar uur na inname zijn misselijkheid, overgeven en hevige buikpijn of diarree. Als de larven de darmen bereiken kan na twee weken een ernstige eosinofiele granulomateuze reactie optreden met symptomen die doen denken aan de ziekte van Crohn.

Dat de parasiet zich verspreid is deels het gevolg van de toenemende gewoonte om vissen op zee al van hun ingewanden te ontdoen, die vervolgens terug in zee worden geworpen. Andere vissen raken zo geïnfecteerd. 

Je kunt een besmetting voorkomen door alleen maar vis te eten die diep ingevroren is geweest. Dat vermindert de kans op besmetting met 80%. In geval van boquerones en vinagre is invriezen de beste preventie. Let wel dat dit moet gebeuren in een diepvries met drie of meer sterren. De vis moet minimaal vijf dagen in een temperatuur van minimaal 20 graden onder nul hebben gelegen. 

Koop je rauwe, verse vis, laat dan zo snel mogelijk de ingewanden verwijderen om zo verdere verspreiding van de parasiet in de buikholte van de vis te voorkomen. In Spanje zijn horecagelegenheden die dit type gerechten serveren verplicht deze te bereiden met ingevroren vis en daarover ook de consumenten te informeren. 

Let dus op met het bestellen van gegrilde sardientjes, in het zuiden van Spanje ‘espeto de sardinas’ genoemd, ‘boquerones al vinagre’ of sushi.

Dit vind je misschien ook leuk