Plácido Domingo schuldig bevonden aan seksueel misbruik

door admin
Plácido Domingo schuldig bevonden aan seksueel misbruik

Het American Guild of Musical Artists (AGMA) deed onderzoek naar het seksueel misbruik van de zanger naar aanleiding van beschuldigingen van diverse aard, zowel binnen als buiten zijn werksfeer die zich afspeelde in de afgelopen twintig jaar.

Twintig jaar seksueel overschrijdend gedrag

De beschuldigingen zijn afkomstig van 27, op één na, anonieme vrouwen die zelf het slachtoffer zijn van het wangedrag van de zanger, of daar getuige van waren in de afgelopen twintig jaar. Het AGMA maakt voorlopig geen verdere details bekend over het onderzoek, maar laat wel weten maatregelen te zullen treffen voor de gevallen waarbij het misbruik in de werksfeer plaats heeft kunnen vinden en waarvan nooit aangifte is gedaan. Het AGMA heeft een beroep gedaan op alle vrouwen die te maken hebben gehad met het wangedrag van de operazanger om zich te wenden tot de advocaat die deze zaak in behandeling heeft. Niet alleen om het seksueel overschrijdend gedrag uiteen te zetten, maar ook om het systematisch falen in de muziekindustrie te belichten waardoor het gedrag decennialang onopgemerkt is gebleven.  

Eerste beschuldigingen in augustus vorig jaar

Op 13 augustus van het vorig jaar kwamen de eerste beschuldigingen van negen slachtoffers naar buiten. Nu, een half jaar later, erkent Domingo zijn seksueel wangedrag en spreekt hij zijn respect uit voor de vrouwen die de moed hebben gehad om aangifte te doen. Hij laat hen weten oprecht spijt te hebben van zijn daden en het daardoor veroorzaakte leed.   

Een van de vrouwen die aangifte deed van het seksueel overschrijdend gedrag van Domingo is de sopraan Angela Turner Wilson die in het seizoen van 1999-2000 door de zanger intiem betast werd terwijl ze zich opmaakte in de kleedkamer. Zij was op dat moment 28 jaar, Domingo 59.

Plácido Domingo is al vijftig jaar actief in de operawereld en is een van de invloedrijkste personen binnen de klassieke muziek. Het aanzien en de macht van Domingo heeft veel vrouwen ervan weerhouden om aangifte te doen van zijn seksueel overschrijdend gedrag uit angst hun carrière daarmee in gevaar te brengen.

Einde carrière?

Het Teatro Real in Madrid zal binnenkort bekend maken of de geplande optredens van Plácido Domingo in mei nog door zullen gaan. Toen de eerste beschuldigingen in augustus vorig jaar bekend werden, sprak de directie van het theater in een interview met de BBC nog haar waardering uit voor de zanger en waarschuwde ze voor een onterechte reputatieschade van de beste tenor aller tijden. De uitkomst van het onderzoeksrapport van de AGMA heeft hierin wel verandering gebracht. Of er in het theater nog plaats is voor Domingo moet na overleg nog blijken. Wellicht betekent het AGMA rapport voor de Spaanse beroemdheid dat het einde van zijn carrière nabij is.

Dit vind je misschien ook leuk