Hoe kom je aan een Spaans NIE-nummer?

door admin
Hoe kom je aan een Spaans NIE-nummer?

Wat is het NIE-nummer en waarvoor dient het? Waar en hoe kun je zo’n NIE-nummer verkrijgen? Deze vragen en meer zullen in dit blog worden beantwoord.

Wat is het NIE nummer?

Het nummer ter Identificatie van buitenlanders (Número de Identificación de Extranjeros) dat in spanje wordt afgekort met NIE is een nummer waarmee niet-residenten zich in Spanje kunnen identificeren. Het is een uniek, persoonlijk en onoverdraagbaar nummer. Hoewel het niet de residentie in Spanje verleent, is het nodig dit nummer te bezitten om allerlei economische operaties en transacties uit te voeren. Ook heb je het nodig voor fiscale doeleinden zoals voor het openen van een bankrekening,  voor het doen van belastingaangifte, het openen van een winkel en het kopen van een auto. Het NIE-nummer is nodig voor zowel inwoners van de Europese Unie of mensen van buiten deze gemeenschap, of het nu is om fiscale redenen, voor werkdoeleinden of voor residentie in Spanje.

Hoe en waar wordt het NIE nummer aangevraagd?

Het NIE-nummer kan worden aangevraagd bij het Ministerie van binnenlandse zaken in de gemeente waar je verblijft. Ben je niet in Spanje, dan kan het NIE-nummer worden aangevraagd bij het Spaanse consulaat of de Spaanse ambassade in het land van herkomst. Vergeet niet de volgende documenten die nodig zijn om de aanvraag op juiste wijze in te dienen. Allereerst heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Neem daar ook een kopie van mee. Daarnaast zijn recente pasfoto’s in kleur nodig en tot slot een ingevuld formulier tot aanvraag van het NIE-nummer met een kopie daarvan.

Tevens moet je documentatie kunnen overhandigen waarmee je aantoont waarvoor je het NIE-nummer nodig hebt.

Je kunt het NIE-nummer ook laten aanvragen door een wettelijke vertegenwoordiger of een advocaat in Spanje. Of je nu zelf in Spanje bent, of nog in Nederland, het in de hand nemen van een wettelijke vertegenwoordiger is een snelle en efficiënte wijze om het NIE-nummer in Spanje te verkrijgen. Je bespaart zo heel veel tijd en vermijdt onnodige wachtrijen.

Welex

Heb je een NIE-nummer nodig of sta je op het punt er een aan te vragen, neem dan contact op met de Nederlandstalige medewerkers van Welex in Marbella, Spanje. Zij zullen u graag bijstaan in dit proces en helpen met de juiste benodigde documenten en formaliteiten. De advocaten, economen en fiscalisten van Welex staan voor u klaar, waar u zich ook in Spanje bevindt. 

Dit vind je misschien ook leuk