"Absoluut" geen besmettingsgevaar bij Spaanse banken

door admin
"Absoluut" geen besmettingsgevaar bij Spaanse banken

Dat heeft de president van de Spaanse bankvereniging, Alejandra Kindelán, verzekerd tijdens haar toespraak op het New Economy Forum. Ze benadrukte dat de situatie van deze entiteiten “niets te maken heeft” met die van de Spaanse banken. Met betrekking tot de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) gelooft Kindelán dat met het oog op de inflatie er wel meer renteverhogingen in het verschiet liggen.

In Spanje de “beste banken van Europa”

“Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat we in Spanje de beste banken van Europa en mogelijk van de wereld hebben”, zei de voorzitter van de bankvereniging. Ze legde daarbij de nadruk op de klanten van de entiteiten, hun innovatievermogen en de “gevoeligheid” om de uitdagingen van het land aan te gaan.

Volatiliteit en onzekerheid op de markten

“Er is absoluut geen besmettingsgevaar voor Spaanse banken. We horen al maanden informatie van Credit Suisse, het is een bank die het moeilijk had”, benadrukte Kindelán, terwijl zij erop wees dat Silicon Valley Bank (SVB) een kredietinstelling is die “niets te maken” heeft met die in Spanje.

“Wat ook waar is, is dat we ons in een tijd van grote volatiliteit op de markten bevinden, met nog steeds veel onzekerheid”, vervolgde Kindelán, verwijzend naar het feit dat alle Europese aandelenmarkten en alle banken op het continent in de laatste sessies dalingen hebben doorgemaakt. 

Met betrekking tot de huidige situatie heeft de voorzitter de verschillen benadrukt tussen Spaanse banken en de SVB als een duidelijk retailbedrijf, dat sterk is blootgesteld aan “een reeks bedrijven met hetzelfde bedrijfsmodel”. Dit zorgde ervoor dat de bank slecht gediversifieerd was met betrekking tot deposito’s. Daar kwam nog bij dat de SVB weinig krediet op haar balans had.  

“Dus noch aan de passiva (…) noch aan de activazijde (…) kun je hier enige vorm van vergelijking maken met onze banken. Het is een ander type entiteit”, voegde zij eraan toe.

Geruststellend bericht van de regering

De minister van Financiën, María Jesús Montero, verzekerde dat de regering de crisis bij Credit Suisse nauwlettend volgt. Ze wilde desondanks een boodschap van kalmte afgeven. De financiële systemen zijn immers na de vorige crisis versterkt met toezichtmechanismen en strengere controles dan voorheen.

In dezelfde zin beweerde de president van de regering, Pedro Sánchez, deze woensdag dat “de solvabiliteit en liquiditeit van Spaanse banken boven het Europese gemiddelde ligt”.

Dit vind je misschien ook leuk