Steun voor onafhankelijk Catalonië daalt tot 33 procent

door admin
Steun voor onafhankelijk Catalonië daalt tot 33 procent

Dit blijkt uit een peiling uitgevoerd door onderzoeksbureau Sigma Dos in opdracht van de krant El Mundo. Wel is bijna tweederde van de Spanjaarden voor een legaal referendum over een onafhankelijk Catalonië. Wordt die vraag alleen aan Catalanen gesteld dan is 75,6 procent voor een referendum als dat binnen de normale wettelijke kaders en met toestemming van de centrale overheid wordt georganiseerd.

De vraag ‘Ben je voor een onafhankelijk Catalonië?’ wordt door 80,4 procent van de Spanjaarden met nee en door 14,2 procent met ja beantwoord. 33,5 procent van de Catalanen beantwoordt de vraag met ja en 58,3 procent met nee. 

De vraag ‘Denk je dat onafhankelijkheid van Catalonië op de een of andere manier mogelijk is’ wordt door 22,6 procent van de Spanjaarden met ja beantwoord en door 71,5 procent met nee. En van de Catalaanse respondenten zegt 36,6 procent ja en 55,8 procent denkt van niet. 

58,3 procent van de Catalanen wil op de huidige manier bij Spanje blijven. Op de vraag naar of respondenten een voorkeur hebben hoe deze situatie moet eindigen, antwoordt 6,8 procent van de Spanjaarden dat Catalonië onafhankelijk moet worden, 20,1 procent dat Catalonië meer zelfbestuur moet krijgen, 32,3 procent dat Catalonië hetzelfde zelfbestuur moet houden en 27,3 procent dat de regio minder zelfbestuur moet krijgen. 

Wordt dezelfde vraag gesteld aan Catalanen dan is 24,9 procent voor onafhankelijkheid, 33,8 procent voor meer zelfbestuur, 19,3 procent vindt dat de situatie zo moet blijven zoals die was voor het ‘proces’ en 10,9 procent van de Catalanen vindt dat de regio minder zelfbestuur moet krijgen. 

Het onderzoek werd tussen 23 en 26 oktober afgenomen. Dat was nog voordat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep en voordat de centrale regering besloot artikel 155 van de grondwet in werking te laten treden en het bestuur van de regio terug te nemen. 

Opvallend is ook dat bijna tweederde van de Spanjaarden en de Catalanen, respectievelijk 63,3 procent en 60 procent bang is voor geweld als resultaat van de huidige ontwikkelingen. 

Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden in Catalonië dan zijn de separatistische partijen in Catalonië ver verwijderd van de absolute meerderheid, zo concludeert El Mundo op basis van de peiling.

Dit vind je misschien ook leuk