Aena wil vliegveld Murcia in beheer

door admin
Aena wil vliegveld Murcia in beheer

Het vliegveld werd echter nooit in gebruik genomen na een vloedgolf aan financiële en juridische problemen bij de regionale regering en het consortium van bedrijven onder leiding van bouwbedrijf Sacyr dat de initiatiefnemers van het project waren voor een bedrag van 270 miljoen euro. 

In april 2017 werd er een openbare aanbesteding gepubliceerd met een begroting van 600 miljoen euro voor de exploitatie van 25 jaar. Nadat het Franse bedrijf Edeis niet de juiste documenten kon overleggen en ook niet aan de juiste voorwaarden kon voldoen, is Aena, dat voor 51 procent van de staat is, is de enige overgebleven kandidaat. Edeis beheert 19 luchthavens in Frankrijk en de Spaanse luchthaven in Castellón. De interesse van Aena werd werd maandag formeel gemaakt. Volgens bronnen biedt Aena echter wel een flink stuk minder dan in de aanbesteding werd gevraagd. 

Het plan van Aena is onder meer om alle operaties van het bestaande vliegveld van San Javier op dertig kilometer afstand naar Corvera te halen. Van de 400 mensen die daar werkzaam zijn, zullen 72 moeten verhuizen. Vanaf San Javier zijn er vluchten naar België, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Aena beheert met Murcia erbij dan 49 vliegvelden in Spanje en 15 andere in Europa en Amerika. Daarmee is het bedrijf de grootste uitbater van luchtavens ter wereld. Alleen al in Spanje verwerkte het bedrijf in 2016 230 miljoen passagiers. 

Als alles goed gaat zullen volgend jaar de eerste vluchten op Murcia – Corvera landen. Aena wil hiertoe Iberia of andere grote vliegmaatschappijen aantrekken. 

Dit vind je misschien ook leuk