Rel rond nieuw shirt Spaans elftal voor WK in Rusland

door admin
Rel rond nieuw shirt Spaans elftal voor WK in Rusland

Veel mensen zijn er ongelukkig mee omdat een detail in het shirt zou verwijzen naar de tweede Spaanse republiek in de jaren dertig van de vorige eeuw. Van ver lijkt het alsof er een paarse streep van de rechterschouder van de voetballer op het shirt naar beneden loopt. Daardoor zitten de kleuren rood, geel en paars naast elkaar op het shirt. Dat zijn ook de kleuren van de vlag van de Spaanse republiek van 1931 tot 1939. Drie horizontale strepen met van boven naar beneden de kleuren rood, geel en paars. De republikeinse vlag wordt nog steeds gebruikt als uiting tegen de Spaanse monarchie.

Echter meer van dichtbij bekeken blijkt het om dunne blauwe streepjes te gaan die worden afgewisseld met het rood van de ondergrond. Dat het feitelijk om blauw gaat, maakt de mensen die fel reageren op sociale media niet uit. ‘Iedereen die Spanje haat, vindt de vlag geweldig en lacht om alle Spanjaarden’, is een reactie op Twitter. Een andere voetbalfan startte al een petitie op internet om een shirt te eisen dat alle Spanjaarden vertegenwoordigd met de Spaanse vlag erop. 

Volgens Adidas heeft het ontwerp van het shirt geen enkele politieke relatie en werd het goedgekeurd door de Spaanse voetbalbond. Het shirt is juist een eervolle verwijzing naar het shirt dat de Spaanse ‘Rode Furie’ droeg tijdens het WK voetbal in 1994 en dat drie kleuren mengt op een rode ondergrond.   

Dit vind je misschien ook leuk