Puigdemont geeft in Brugge startschot voor zijn verkiezingscampagne

door admin
Puigdemont geeft in Brugge startschot voor zijn verkiezingscampagne

Puigdemont gaf te kennen dat hij de regionale verkiezingen beschouwt als ‘oordeel van de Catalaanse bevolking over de Spaanse premier Rajoy’. ‘Zij zullen Madrid zo hun mening kenbaar maken’. Verder sprak hij nog over de ‘belangrijkste verkiezingen in onze geschiedenis’. 

Carles Puigdemont zit sinds eind oktober in Brussel. Samen met nog vier afgezette ministers, nadat de Catalaanse regering eenzijdig de onafhankelijkheid afriep op basis van de resultaten van het illegaal georganiseerde referendum op 1 oktober. De voormalige premier en de vier ex-ministers zijn vrij onder voorwaarden nadat Spanje een Europees aanhoudingsbevel tegen het vijftal uitvaardigde. Ze zijn in afwachting van de uitspraak van het Belgische gerecht hierover die naar verwachting medio december zal komen. Acht politici zitten in Spanje vast op beschuldiging van rebellie en opruiing. 

Na de presentatie werd Puigdemont samen met negentig kandidaten van zijn partij PDeCAT rondgeleid door Bruggel door Pol Van Den Driessche van de nationalistische Vlaamse partij N-VA. Er werden veel selfies met de ex-premier genomen en vanuit het publiek werd ‘president’, ‘president’, ‘president’ geroepen. 

Puigdemont presenteert zichzelf in Brugge als ‘alternatief van hoop’ en niet voor de angst van de ’tripartito del 155′, waarmee hij doelt op de partijen PP, PSOE en Ciudadanos die samen de overname van het bestuur van Catalonië krachtens artikel 155 van de Spaanse grondwet goedkeurden. 

De Spaanse premier Rajoy noemde Puigdemont’s presentatie een ‘surrealistisch moment’. Verder zei hij dat ‘Puigdemont een grotesk personage is geworden’. 

Eerder deze maand gaf de partij van Puigdemont PDeCAT te kennen de voorkeur te geven aan onderhandelingen met de Spaanse staat in plaats van unilaterale afscheiding. Ook de andere separatistische partij ERC overwoog unilaterale afscheiding uit het programma te schrappen. 

Bij de laatste verkiezingen van 2015 behaalden de separatisten een meerderheid van zetels met 47,8 procent van de stemmen. Volgens recente peilingen zal het resultaat van 21 december ongeveer op hetzelfde uitkomen.

Dit vind je misschien ook leuk