Opnieuw honderd immigranten gered van bootjes in Straat van Gibraltar

door admin
Opnieuw honderd immigranten gered van bootjes in Straat van Gibraltar

Het aantal vluchtelingen dat kiest voor de route door de Alborán zee en door de Straat van Gibraltar tussen Marokko en de Spaanse zuidkust neemt gestaag toe. De reddingsoperatie ging om 2:30 uur ’s nachts van start nadat er een melding binnenkwam van de kustwacht in de Straat van Gibraltar over één boot. Een uur later bereikte de patrouilleboot Concepción Arenal de boot met 53 immigranten, waaronder acht minderjarigen, van Marokkaanse identiteit. 

Daarmee was het nog niet afgelopen. Enkele uren later om 6:17 uur kwam er opnieuw een melding binnen over een andere boot. Om 7:15 was het weer de Concepción Arenal die 22 peronen aantrof op deze tweede boot. Hier ging het om alleen mannelijke opvarenden. Voordat de boot van de kustwacht met de geredde vluchtelingen de wal bereikte, kwam er nog een melding binnen. Op de derde boot bevonden zich 25 opvarenden. Alle opvarenden die deze nacht werden gered, zijn overgebracht naar het opvangcentrum in de haven van Barbate aan de kust van Cádiz. Daar werden de opvarenden gecontroleerd door medewerkers van het Rode Kruis en ontvingen ze eten en droge kleding. 

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag werden immigranten van zee gehaald. Toen ging het om 36 personen verdeeld over twee boten. In de eerste zaten enkel mannen. Zij kwamen om 2:45 uur aan in de haven van Barbate. Op de tweede boot zaten 17 mannen en 1 vrouw. Zij kwamen in Barbate aan om 7:35 uur. 

Het aantal boten dat dit jaar is onderschept in de Straat van Gibraltar is groter dan ooit in de afgelopen tien jaar tijd, zo blijkt uit gegevens van het Rode Kruis. Tot oktober werden door artsen van deze organisatie al 5.136 personen gered in de provincie Cádiz. De schatting van de medewerkers van het Rode Kruis is dat aan het einde van het jaar het zal gaan om ruim 6.000 illegale immigranten die van zee zijn gered. 

Volgens regionale mensenrechtenorganisatie APDH-A is de toename van het aantal vluchtelingen dat via deze routes Europa probeert te bereiken toegenomen omdat het moeilijker is om via Libië naar Italië te gaan. 16 augustus was in dit opzicht een zwarte dag. Toen werden 599 mensen gered van 15 boten. Hieronder bevonden zich 22 minderjarigen en 1 baby. 

De grensorganisatie Frontex heeft berekend dat tot september dit jaar 13.831 personen, voornamelijk Marokkanen (3.167) in Spanje zijn aangekomen. Na Marokkanen gaat het vooral om mensen uit Ivoorkust (2.446) en Guinea (1.770).

Dit vind je misschien ook leuk