Jihadisme nog lang niet verbannen ondanks vele arrestaties in Spanje

door admin
Jihadisme nog lang niet verbannen ondanks vele arrestaties in Spanje

In de geschiedenis van Spanje is ‘El 11M’ een begrip en zal de datum 11 maart 2004 niet snel worden vergeten. Dit is de dag van de aanslag door Al Qaeda op forenzentreinen in Madrid die vele levens heeft geëist. Deze datum wordt gezien als begin van het terrorisme in Spanje door de jihad, die eerst door Al Qaeda werd uitgevoerd en later werd overgenomen door de strijders van de Islamitische Staat (IS).

Al jaren voeren meerdere landen de strijd tegen het jihadistisch terrorisme. In totaal hebben 222 geradicaliseerde personen zich vanuit Spanje aangesloten bij IS. Het laatste jaar alleen al gaat het om dertig personen. In 2017 zijn 84 vermoedelijke jihadisten gearresteerd, waarvan 74 binnen Spanje en 10 erbuiten.

Opnieuw arrestaties begin december

Afgelopen 5 december heeft de Spaanse Rijkspolitie (Policia Nacional) en de Marokkaanse Rijksdienst voor Veiligheid (Dirección General de Seguridad de Marruecos) vier mannen opgepakt die ervan worden verdacht jihadistische content via sociale media te hebben verspreid. Op deze manier maakten ze propaganda voor een volgende terroristische aanslag in Spanje, aldus een berichtgeving van het Ministerie van Binnenlandse zaken in Spanje.

Eén van de vier mannen is in Tanger (Marokko) gearresteerd. Hij blijkt zeer gevaarlijk en wordt in meerdere landen gezocht. Hij wordt ervan verdacht via sociale media gewelddadige jihadistische content te hebben verspreid. Hij heeft ruim driehonderd profielen aangemaakt op diverse sociale media via welke hij duizenden toekomstige radicale aanhangers bereikte.

In Figueres (Girona) zijn twee Marokkaanse broers van 30 en 31 jaar gearresteerd. Zij worden ervan verdacht dat ze profielen van sociale media gehackt hebben om zo zieltjes te winnen voor trainingskampen waar kinderen worden voorbereid op het plegen van aanslagen. Zij zouden een heel netwerk hebben opgezet om de boodschap van IS over de hele wereld te verspreiden. Sinds maart 2016 heeft de politie meer dan vierhonderd publicaties gevonden, waaronder handleidingen voor het maken van bommen, manieren waarop je veel dodelijke slachtoffers kunt maken en trainingen voor Islamitische strijders.

De vierde man werd opgepakt in Parla (Madrid). Hij is een 44-jarige Spaanse Marokkaan die al vergevorderd geradicaliseerd is en dus een groot risico vormde. Hij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het voorbereiden van een terroristische aanslag. De vier arrestaties zijn onderdeel van een operatie die tot op heden nog niet is afgerond.

Samenwerking is cruciaal

Om IS, en daarmee het jihadisme, aan te pakken zijn samenwerkingen tussen verschillende organisaties cruciaal. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is die van de Spaanse Rijkspolitie en de Marokkaanse Rijksdienst voor Veiligheid. De meeste arrestaties in Spanje zijn verricht in Barcelona, Melilla en Madrid. Niet alleen steden in Spanje zijn doelwit van aanslagen die geclaimd worden door IS. Ook Brussel, Londen, Parijs en Nice zijn recente voorbeelden van steden die doelwit zijn geworden van gewelddadige acties door aanhangers van de jihad.

Dit vind je misschien ook leuk