Ook in Spanje zijn dieren nu levende wezens en geen dingen

door admin
Ook in Spanje zijn dieren nu levende wezens en geen dingen

Nu zet het land echter een grote stap voorwaarts. Een wetswijziging voorgesteld door de rechts-conservatieve volkspartij Ciudadanos om dieren niet meer als dingen, maar als levende wezens te beschouwen, werd unaniem aangenomen. Het wetsvoorstel volgde op de petitie ‘Dieren zijn geen dingen’ op initiatief van de partij Ciudadanos, die 348.000 keer werd ondertekend.

Met de wetswijziging krijgen dieren in Spanje meer rechten en Spanje volgt daarin de weg die Franse, Portugese, Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse wetgevers eerder betraden. In de praktijk betekent dit dat dat het principe dat dieren levende wezens zijn met gevoel wordt opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Ook zal er een wijziging in de Hypotheekwet worden doorgevoerd, zodat dieren niet meer als onderpand kunnen worden ingezet voor een uitbreiding van de hypotheek. Daarnaast wordt het principe doorgevoerd in de Wet op Burgerlijke Rechtsvordering, zodat de autoriteiten geen dieren meer in beslag kunnen nemen als de eigenaren ervan hun schulden niet kunnen betalen.

In geval van scheiding betekent het eveneens dat een rechter kan bepalen wie van de partijen de verzorging van het dier op zich moet nemen of zelfs dat het gaat om een gezamenlijke ‘voogdij’. Dit alles met het welzijn van het dier als uitgangspunt.

Dierenrechtenorganisaties zijn verheugd over het besluit en zien de wetswijziging als een ‘historische stap vooruit’. 

Dit vind je misschien ook leuk